Kiwi scade presiunea arterial─â

2 jpg jpeg

La studiu au participat 188 de persoane, femei ┼či b─ârba┼úi cu v├órste de peste 55 de ani, care avea presiunea arterial─â crescut─â. Voluntarii au fost ├«mp─âr┼úi┼úi ├«n dou─â grupe. Persoanele din primul grup au consumat 3 kiwi pe zi, timp de 8 s─âpt─âm├óni, ├«n timp ce al doilea grup un m─âr pe zi, tot 8 s─âpt─âm├óni. Rezultatele arat─â c─â ├«n cazul persoanelor care au consumat kiwi, presiunea arterial─â a sc─âzut sim┼úitor, spre deosebire de cei care au m├óncat mere. ├Än cadrul unor cercet─âri efectuate anterior se arat─â c─â apari┼úia radicalilor liberi, acele molecule care fragilizeaz─â corpul, se afl─â ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu presiunea arterial─â crescut─â. Cercet─âtorii afirm─â c─â fructul este bogat ├«n lutein─â, ceea ce ├«nseamn─â ca are propriet─â┼úi antioxidante. ├Äntr-un studiu publicat ├«n Jurnalul Colegiului American de Nutri┼úie se arat─â c─â kiwi se num─âr─â printre fructele cele mai bogate ├«n antioxidan┼úi, al─âturi de struguri ┼či afine. Pe l├óng─â kiwi, este indicat ┼či un consum moderat de ciocolat─â neagr─â ┼či vin ro┼ču. Acestea ajut─â la sc─âderea presiunii arteriale, previn depunerea unor substan┼úe grase ┼či a calciului pe pere┼úii interni ai arterelor, reduc├ónd riscul de apari┼úie a infarctului miocardic.