Ingrediente care ne îmbolnăvesc. Le consumăm aproape zilnic

1 2 jpg jpeg

Ingrediente care ne îmbolnăvesc. Glutenul

Glutenul este o molecul─â proteic─â omniprezent─â ├«n gr├óu, orz, secar─â, kamut ┼či secar─â alb─â. Aceast─â protein─â v├óscoas─â ader─â de pere┼úii intestinali, provoc├ónd tulbur─âri digestive ┼či deregl─âri ale sistemului imunitar. Boala celiac─â este cea mai r─âsp├óndit─â afec┼úiune asociat─â cu intoleran┼ú─â la gluten. De asemenea, intoleran┼ú─â la gluten este responsabil─â ┼či pentru apari┼úia tulbur─ârilor non-celiace, care joac─â un rol esen┼úial ├«n instalarea de boli inflamatorii ale creierului ┼či ale sistemului nervos.

Studiile ├«n domeniu au trasat numeroase corela┼úii ├«ntre sensibilitatea la gluten ┼či toate afec┼úiunile de ordin neurologic, inclusiv cele la nivel cerebral, al m─âduvei osoase, ┼či al nervilor periferici. S-a demonstrat c─â glutenul este un factor catalizator direct responsabil pentru apari┼úia bolilor psihice, a deficitelor de cogni┼úie, a dementei ┼či, practic, a tututor bolilor neurologice cunoscute.

Ingrediente care ne ├«mboln─âvesc. Zah─ârul rafinat este ast─âzi unul dintre cele mai prolifice, c├ót ┼či cele mai periculoase, ingrediente alimentare. Consumul frecvent de zah─âr a fost corelat cu numeroase probleme de s─ân─âtate, toate acestea av├ónd, la r├óndul lor, efecte negative asupra creierului. Consumul de zah─âr rafinat suprim─â factorul neurotrofic derivat din creier, sau BDNF, un hormon de cre┼čtere cu o important─â deosebit─â ├«n func┼úia cerebral─â.

Acest factor stimuleaz─â crearea de noi conexiuni neuronale cu rol esen┼úial ├«n bun─â func┼úionare a memoriei. Studiile au relevat c─â pacien┼úii cu depresie ┼či schizofrenie prezint─â niveluri sc─âzute ale BDNF, iar consumul crescut de zah─âr poate agrava aceste afec┼úiuni prin cobor├órea acestor niveluri p├ón─â la praguri ├«ngrijor─âtor de sc─âzute.

Ingrediente care ne îmbolnăvesc. Îndulcitorii artificiali

Fie c─â este vorba de aspartam (sau AminoSweet), sucraloza (Splenda), sau zaharin─â (Equal, Sweet 'N Low), ├«ndulcitorii artificiali, at├ót de populari pentru c─â nu con┼ú├«n calorii, ne otr─âvesc creierul de zeci de ani. Aspartamul este o combina┼úie de chimicale, mai exact acid aspartic (un aminoacid cu efecte excitatoare asupra celulelor cerebrale, metanol ┼či fenilalanin─â, care, odat─â sintetizate de organism, produc un compus chimic care duce la apari┼úia tumorilor cerebrale.

Consumul de aspartam provoac─â diverse simptome precum atacuri de panic─â, impedimente de vorbire, depresie, ┼či migrene. Al─âturi de al┼úi ├«ndulcitori artificiali, acesta este foarte r─âsp├óndit ├«n sucurile acidulate, iaurturi, gum─â de mestecat, sosurile pentru g─âtit, ├«ndulcitorii de mas─â, ap─â aromatizat─â, cereale ┼či ├«n produsele f─âr─â con┼úinut de zah─âr.