Ingrediente care ne îmbolnăvesc. Le consumăm aproape zilnic

1 2 jpg jpeg

Ingrediente care ne îmbolnăvesc. Glutenul

Glutenul este o moleculă proteică omniprezentă în grâu, orz, secară, kamut şi secară albă. Această proteină vâscoasă aderă de pereţii intestinali, provocând tulburări digestive şi dereglări ale sistemului imunitar. Boala celiacă este cea mai răspândită afecţiune asociată cu intoleranţă la gluten. De asemenea, intoleranţă la gluten este responsabilă şi pentru apariţia tulburărilor non-celiace, care joacă un rol esenţial în instalarea de boli inflamatorii ale creierului şi ale sistemului nervos.

Studiile în domeniu au trasat numeroase corelaţii între sensibilitatea la gluten şi toate afecţiunile de ordin neurologic, inclusiv cele la nivel cerebral, al măduvei osoase, şi al nervilor periferici. S-a demonstrat că glutenul este un factor catalizator direct responsabil pentru apariţia bolilor psihice, a deficitelor de cogniţie, a dementei şi, practic, a tututor bolilor neurologice cunoscute.

Ingrediente care ne îmbolnăvesc. Zahărul rafinat este astăzi unul dintre cele mai prolifice, cât şi cele mai periculoase, ingrediente alimentare. Consumul frecvent de zahăr a fost corelat cu numeroase probleme de sănătate, toate acestea având, la rândul lor, efecte negative asupra creierului. Consumul de zahăr rafinat suprimă factorul neurotrofic derivat din creier, sau BDNF, un hormon de creştere cu o importantă deosebită în funcţia cerebrală.

Acest factor stimulează crearea de noi conexiuni neuronale cu rol esenţial în bună funcţionare a memoriei. Studiile au relevat că pacienţii cu depresie şi schizofrenie prezintă niveluri scăzute ale BDNF, iar consumul crescut de zahăr poate agrava aceste afecţiuni prin coborârea acestor niveluri până la praguri îngrijorător de scăzute.

Ingrediente care ne îmbolnăvesc. Îndulcitorii artificiali

Fie că este vorba de aspartam (sau AminoSweet), sucraloza (Splenda), sau zaharină (Equal, Sweet 'N Low), îndulcitorii artificiali, atât de populari pentru că nu conţîn calorii, ne otrăvesc creierul de zeci de ani. Aspartamul este o combinaţie de chimicale, mai exact acid aspartic (un aminoacid cu efecte excitatoare asupra celulelor cerebrale, metanol şi fenilalanină, care, odată sintetizate de organism, produc un compus chimic care duce la apariţia tumorilor cerebrale.

Consumul de aspartam provoacă diverse simptome precum atacuri de panică, impedimente de vorbire, depresie, şi migrene. Alături de alţi îndulcitori artificiali, acesta este foarte răspândit în sucurile acidulate, iaurturi, gumă de mestecat, sosurile pentru gătit, îndulcitorii de masă, apă aromatizată, cereale şi în produsele fără conţinut de zahăr.