Iaurtul de casă, plin de calciu şi vitamine

1 2 jpg jpeg

Toamna, specialiştii ne recomandă să ne alimentăm organismul cu minerale şi vitamine, ca să-l pregătim pentru iarnă. Înainte de a recurge la suplimentele din farmacii, trebuie să ştiţi că există alimente care funcţionează ca un medicament când vine vorba despre întărirea imunităţii.

De exemplu, iaurtul preparat în casă, din lapte integral, are o valoare nutritivă ridicată şi ne furnizează cea mai pură energie. Nu vă lăsaţi păcălit de reclama „produs natural” aplicată produselor din supermarket.

Citiţi cu atenţie lista ingredientelor de pe etichetă, pentru că nu prezintă nici un interes din punct de vedere terapeutic iaurtul care conţine aditivi chimici (enzime sintetice, conservanţi, emulgatori sau arome şi coloranţi sintetici, ca în cazul iaurturilor cu fructe sau a celor cu termen mare de garanţie). Dacă vreţi să beneficiaţi de toate calităţile iaurtului, este de preferat să-l preparaţi în casă.

Iată care sunt proprietăţile iaurtului natural:

*Este uşor asimilabil şi mai uşor digerabil decât laptele integral proaspăt.

*Conţine bacterii valoroase, ce asigură existenţa unei flore intestinale binefăcătoare şi ajută la digestia altor alimente consumate în acelaşi timp.

*Conţine majoritatea substanţelor hrănitoare necesare corpului şi ne furnizează vitaminele din grupul B şi săruri de calciu.

Aceste indicaţii sunt valabile pentru toate varietăţile de lapte acru, lapte prins, lapte covăsit, chefir sau lapte bătut, preparate natural prin fermentarea laptelui proaspăt în prezenţa fermenţilor specifici.

Nu mâncaţi mai mult de 500 ml zilnic!

Excesul de acid lactic are, în timp, efecte demineralizante.

Doza zilnică de iaurt în cazul unei cure este de 50-100 ml. Cura nu se va prelungi mai mult de 10 zile.

Iaurtul, ca orice produs lactat consumat în exces (peste 500 ml zilnic), duce la acumularea mucozităţilor în corp, agravând în special bolile aparatului respirator. Persoanele care consumă iaurt în exces se expun riscului de a face sinuzită, bronşită sau amigdalită.

Click! spune:

Pentru a prepara iaurt de casă, fierbeţi laptele, apoi lăsaţi-l să se răcească, de preferinţă într-un vas ceramic, până când suportaţi să-l atingeţi cu degetul.

Adăugaţi o lingură de iaurt cumpărat sau de smântână şi lăsaţi să stea liniştit într-o încăpere caldă până a doua zi.