Iată ce conţine vopseaua de ouă! Vezi cum te poate afecta

1 2 jpg jpeg

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat 17 tipuri de vopsea pentru ouă din marile structuri comerciale, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestui tip de produs şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor.

Au fost analizate următoarele vopsele de ouă : Take (vopsea de ouă sidef marmorat, vopsea de ouă granulată, vopsea de ouă lichidă), Colours Heitmann (vopsea stick paint, pearl, brillant, glitter, glamour), Secom Onix Impex (vopsea Onix), Dr. Oetker (vopsea Carmin), Dr. Oetker (kit pentru Ouă de Paşte), Polyrom Impex (vopsea solidă şi vopsea lichidă), Alex & Comp (vopsea solidă şi lichidă roşie, verde, galbenă), Alex & comp (lac pentru ouă), Dr. Oetker (vopsea Gallus) şi Gordena Impex (vopsea Imperial Multicolor şi hârtie pentru vopsit ouă roşii). Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

În cele 17 tipuri de vopsea analizată au fost identificaţi 11 coloranţi alimentari (E102, E104, E110, E122, E124,E131, E133, E142,E151, E171 si E172), 3 conservanţi alimentari (E200, E203 si E211), 2 corectori de aciditate (E270 şi E524), 2 agenţi de îngroşare (E410 şi E415), 1 acidifiant – E330, 1 agent de umezire - E422 şi 1 stabilizator – E555.

8 dintre aceste vopsele conţin Azorubina, E122, un colorant roşu toxic, folosit în industria textilă, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate produce reacţii la persoanele care nu tolerează aspirina. Este un aditiv interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria şi Norvegia.

Experţii APC recomandă să cumpăraţi ouă de categoria 0 şi 1 întrucât au coaja mai groasă şi nu trece vopseaua prin ele ajungând la conţinut.

Ouăle de categoria 2 şi 3 provin de la găini crescute în hale industriale sau baterii, găini stresate şi au coaja foarte subţire, prin urmare vopseaua de ouă poate ajunge în interior. Odată pătate cu vopsea, ouăle nu mai pot fi mâncate pentru că devin toxice.

„Pentru vopsirea ouălor, mulţi consumatori se aprovizionează cu substanţe chimice improprii pentru vopsirea acestora, dar care dau culori impresionant de vii, incomparabil mai atractive decât culorile din surse naturale: pentru roşu şi roz - foi de ceapă, sfeclă proaspătă; pentru galben şi portocaliu – morcovi, coji de citrice; pentru albastru – frunze de varză roşie; pentru verde – frunze de spanac etc. Este bine să se procure ouă albe pentru vopsiri frumoase, să fie curăţate cu apă caldă (fără detergenţi), să fie fierte încet în apă cu puţină sare, apoi să se adauge puţin oţet şi sursa de colorant. Foarte comod este să se fiarbă ouăle în apa în care au fiert mai întâi foile de ceapă, de exemplu. Aceste experimente asigură şi plăceri deosebite în arta de a face”, spune Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Ştiinţele Consumatorului şi Managementul Calităţii, ASE Bucureşti.