Ia-ţi energia din fructele uscate!

1 2 jpg jpeg

„Mi-e poftă de ceva dulce!” De câte ori nu ai spus şi tu asta! Iar în astfel de situaţii, soluţia de urgenţă pare a fi ciocolata... Sau orice prăjitură, nu? Îţi propunem o mică schimbare: în locul dulciurilor rafinate, alege fructele uscate (numite şi deshidratate), iar sănătatea ta va avea numai de câştigat.

Ele te ajută să-ţi refaci doza zilnică de vitamine şi de minerale, mai ales că în sezonul rece avem tendinţa de a mânca mai puţine fructe şi legume proaspete.

Iată cum le poţi consuma!

Fructele deshidratate sunt ideale ca gustare în orice moment al zilei. Dacă le consumi la micul dejun, îţi vor furniza energie pentru cea mai mare parte a zilei.

Le poţi adăuga în iaurt sau în bolul cu cereale şi lapte. În cazul în care suferi de constipaţie, pune seara un pumn de prune uscate în apă şi le consumi dimineaţa, pe stomacul gol.

Au chiar de 6 ori mai multe calorii decât varianta proaspătă

Prin uscare, fructele îşi pierd o importantă cantitate de apă, însă prin acest proces, creşte nivelul de fructoză (zahărul din fructe), de aceea trebuie să fie consumate cu moderaţie sau chiar evitate de persoanele supraponderale şi de diabetici.

În medie, 100 g de fructe deshidratate au 250 de calorii, cu până la de şase ori mai mult decât cele proaspete.

Curmalele, stafidele, smochinele, caisele şi prunele uscate sunt o sursă apreciabilă de vitamine (E, B3 şi betacaroten, precursor al vitaminei A), de minerale (calciu, sulf, fosfor, fier, mangan, cupru, potasiu, magneziu) şi de fibre.

Aceste calităţi nutriţionale recomandă fructele deshidratate în menţinerea sănătăţii oaselor, în întărirea imunităţii, celor cu o alimentaţie sărăcăcioasă, copiilor şi adolescenţilor, sportivilor şi femeilor însărcinate, bătrânilor şi celor aflaţi în convalescenţă.

Fructele deshidratate sunt şi un excelent laxativ, graţie fibrelor conţinute.

Deshidratate, nu confiate!

Ţine cont că fructele deshidratate nu sunt acelaşi lucru cu cele confiate, deşi arată la fel.

Primele sunt uscate, eliminându-se cea mai mare cantitate de apă conţinută şi păstrându-se majoritatea nutrienţilor, în timp ce fructele confiate sunt fierte împreună cu diverse soluţii dulci concentrate (precum melasa sau glucoza), rezultând produse cu o cantitate foarte mare de zahăr, implicit mai puţin sănătoase.

Aşadar, citeşte eticheta şi evită fructele cu conţinut adăugat de zahăr!

Mai poţi citi şi:

- CURMALELE te scapă de anemie

- Stafidele îţi menţin inima sănătoasă

- Smochinele întăresc imunitatea

Şi tu poţi usca fructe acasă

Pentru că fructele deshidratate din comerţ pot conţine conservanţi, o idee sănătoasă ­este să le deshidratezi acasă, în cuptor. Câteva dintre fructele care se pot usca astfel sunt merele, perele, bananele şi prunele.

Prin uscare, fructele se micşorează, deci e preferabil să alegi fructe mari. Spală-le bine, scoate-le sâmburii şi feliază-le (mai puţin prunele). Apoi, pui feliile pe grătarul metalic (acoperit cu o hârtie de copt) şi reglezi cuptorul la 90°C.

Lasă uşa cuptorului uşor întredeschisă şi ţine astfel o oră. După ce se răcesc, le ambalezi în pungi vidate.

Cele din comerţ pot conţine sulfiţi

Tot pe etichetă urmăreşte dacă fructele deshidratate conţin sulfiţi, substanţe ­care pot agrava bolile cronice (astm, afecţiuni renale sau cardiovasculare).

Aceştia pot apărea pe etichetă şi sub formă de E-uri: E220, E228. Sulfiţii pot da şi reacţii alergice, de aceea ­este bine ca fructele uscate cu conservanţi să nu fie consumate mai ales de copii.

Totuşi, este bine să ştii că dacă ţii fructele deshidratate din comerţ într-un bol cu apă cel puţin o oră, vei elimina o mare parte din sulfiţii conţinuţi.

De asemenea, se va elimina şi fumul, în cazul în care uscarea s-a făcut prin afumare. Atunci când le cumperi vrac, ai grijă ca fructele să fie întregi, altfel se vor strica uşor.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Mihaela Gologan, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, Centrul Medical Unirea, Bucureşti

2 jpg jpeg

Alegeţi fructele care nu au fost afumate!

Prunele uscate, caisele, smochinele şi stafidele aduc o mare varietate de minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor) şi vitamine (A, grup B, C), fibre, antioxidanţi, dar sunt, în primul rând, o importantă sursă de zaharuri.

Este recomandat consumul fructelor uscate prin procedee naturale, fără a fi afumate sau fără alte adaosuri.

Fructele uscate reprezintă un energizant natural, fiind indicate celor cu activitate fizică intensă şi în perioadele de creştere sau în convalescenţă.

Fibrele pe care le conţin au un rol important în buna funcţionare a colonului.

Având în vedere procentul mare de zaharuri, 60-80%, ele trebuie consumate cu moderaţie sau chiar excluse din alimentaţie la persoanele cu tulburări ale echilibrului glicemic.

Datorită aportului mare de fibre, se impune precauţie la pacienţi cu afecţiuni digestive acute de tip ulceros.