Fructe cu puteri vindecătoare
Strugurii
Hipocrate considera că bobul de strugure e un fel de “pilulă magică”, în stare să poată tămădui numeroase afecţiuni. Bogaţi în vitaminele A, B, C , săruri minerale şi oligoelemente, strugurii redau tonusul muscular şi nervos, sunt un bun diuretic şi laxativ şi au un rol important în regenerarea pielii.
Aceştia sunt recomandaţi în tratarea anemiei, în convalescenţă, demineralizări, surmenaje, astenie, obezitate, edeme, tulburări digestive, constipaţie, dermatoze, artrite, reumatism, gută, îngrijirea tenului. Strugurii pot fi consumaţi ca atare sau sub formă de suc.
Prunele
Bogate în vitaminele A, B, C, hidraţi de carbon, albumine, săruri minerale (de fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu) şi oligoelemente, prunele tratează o serie de afecţiuni. Pe lângă faptul că reprezintă un stimulent nervos, prunele sunt recomandate în reumatism, intoxicaţii alimentare, constipaţie, gută, astenie, insomnii, dar şi în afecţiuni respiratorii, precum gripă, guturai, tuse sau răguşeală.
Pentru combaterea afecţiunilor intestinale se recomandă consumul a 2-4 prune pe zi, iar în cazul unei constipaţii cronice se vor consuma pe stomacul gol, 10-12 prune, cu pâine de secară sau graham. De asemenea, şi sucul preparat din prune are aceleaşi efecte ca şi prunele consumate ca atare.
Merele
Un măr conţine în proporţie de 75% apă, provitamina A, vitaminele B1, B5, B6, C, biotină, celuloză, săruri minerale şi proteine. Consumul de mere, în mod constant, contribuie la o bună funcţionare a organismului, din toate punctele de vedere.
Merele sunt indicate în astenie fizică şi intelectuală, surmenaj, convalescenţă, graviditate, anemie, demineralizare, sedentarism, gută, constipaţie, obezitate. De asemenea, merele reduc ţesutul adipos, elimină toxinele şi ameliorează afecţiunile biliare.