Fierberea legumelor nu este cea mai sănătoasă – alta este cea mai bună modalitate de a le găti

Fierberea legumelor nu este cea mai sănătoasă – alta este cea mai bună modalitate de a le găti jpeg

Gătitul la aburi, o alternativă mai sănătoasă

Consumarea cantităţii recomandate de legume în fiecare zi poate reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, obezităţii, cancerului şi a diabetului zaharat de tip 2 datorită elementelor nutritive pe care le conţin.

De aceea, pentru a păstra aproape intacte calităţile acestora, se recomandă prepararea legumelor la aburi, deoarece sunt pregătite la temperaturi minime şi cu o cantitate mică de apă.

De ce nu ar trebui fierte legumele

Potrivit nutriţioniştilor, acestea nu sunt mai nesănătoase, însă îşi pierd din proprietăţi. Consumate ca garnitură, elementele nutritive sănătoase pe care le conţineau au fost aruncate împreună cu apa în care au fiert, ca de exemplu în cazul spanacului care conţine vitamine solubile în apă.

Dacă alegi totuşi să fierbi legumele, pentru a te asigura că nu arunci vitamine şi minerale preţioase pentru organism este recomandat să foloseşti apa în care au fiert pentru prepararea altor feluri de mâncare.

Legume preparate la abur sau crude?

Dacă te întrebi care este cea mai bună variantă în care poţi consuma legumele – crude sau preparate la aburi, trebuie să ştii că răspunsul varia. Prepararea termică poate descompune structura celulară a legumelor şi stratul exterior dur, ajutând organismul să le digere mai uşor, ca apoi să absoarbă substanţele nutritive.

De exemplu, potrivit studiilor, morcovii fierţi conţin mai mult beta-caroten în urma fierberii, iar roşiile gătite au mai multe valori nutritive şi, implicit, mai mult licopen decât cele consumate crude. De asemenea, spanacul, varza, sparanghelul sunt cu mult mai hrănitoare gătite la aburi ori fierte, decât în varianta lor crudă.