Fibrele vă menţin în formă

1 2 jpg jpeg

Fibrele nu numai că menţin tractul digestiv sănătos, dar contribuie şi la detoxifiere. O masă bogată în zarzavaturi, fructe, legume, nuci, seminţe, cereale integrale va aduce o întreagă varietate de tipuri de fibre în organismul nostru.

O formă specială de fibră solubilă este pectina, care se găseşte în coaja fructelor şi legumelor, ea ajutând la scăderea colesterolului.

Mucilagiile, care se găsesc în partea interioară a nucilor, seminţelor, boabelor de cereale şi legumelor reprezintă un tip de fibre solubile care contribuie la reglarea nivelului glicemiei.

Folosirea fibrelor în alimentaţie poate fi de folos dacă suferiţi de constipaţie, hemoroizi, sindrom de colon iritabil sau colită ulceroasă.

Dacă regimul alimentar pe care-l aveţi nu conţine destule fibre, creşteţi treptat aportul de fibre. Dacă începeţi brusc să luaţi mai multe fibre, veţi avea balonări şi gaze în exces. Asiguraţi-vă că pe parcursul unei zile veţi bea mai multe lichide pentru ca fibrele să nu fie blocate în intestin.

Consumaţi diferite feluri de fibre, cât mai variate. De exemplu, dacă la micul dejun veţi consuma cereale cu ovăz, la prânz sau la cină consumaţi o salată verde.

Atenţie! Suplimentele cu fibre pot inhiba absorbţia anumitor medicamente şi pot lega diferite minerale împiedicând şi absorbţia lor. Acest lucru poate fi evitat dacă fibrele nu le veţi consuma în acelaşi timp cu suplimentele de vitamine sau minerale sau cu diverse medicamente.

Seminţele de in, ideale

Seminţele de in conţin o mare cantitate de fibre. 100 de grame de seminţe conţin 20 de grame de fibre. Mucilagiul hidrosolubil din seminţele de in are efect calmant şi vindecă tractul digestiv, contribuie la hrănirea florei microbiene folositoare şi are un efect laxativ natural. Seminţele de in sunt o sursă bogată de acizi graşi omega 3 şi conţin substanţe cu efect de echilibrare hormonală şi de protecţie împotriva cancerului.