Eşti stresat? Află ce alimente să incluzi în dieta zilnică!

1 2 jpg jpeg

Astfel, situaţiile stresante determină organismul să funcţioneze în modul ,,supravieţuire": sub efectul unor hormoni de stres - cortizolul si leptina - metabolismul încetineşte, iar corpul începe să stocheze ,,rezerve de combustibil", mai precis de grăsime. Ea se depune în special în zona abdomenului, pe braţe şi picioare.

Iată, aşadar, o listă cu alimentele care te ajută să treci cu bine peste perioadele stresante!

Fructe de pădure

Zmeura, căpşunile, murele şi afinele sunt cea mai bună alegere atunci când simţi nevoia de un desert sau o gustare dulce. În plus, fructele de pădure sunt renumite pentru conţinutul lor bogat în antioxidanţi, care ajută la prevenirea îmbătrânirii premature asociată, de altfel, cu stresul.

Muşeţel

Ceaiul de muşeţel este benefic pentru calmarea sistemului nervos, dar previne şi infecţiile, întrucât conţine o substanţă numită acid hipuric. De asemenea, infuzia de muşeţel reglează problemele digestive precum crampele stomacale şi constipaţie, simptome comune pentru cei care suferă de sindromul colonului iritabil provocat de stres.

Ciocolata neagră

Cele mai recente studii susţin că 40 de grame de ciocolată neagră consumate zilnic ne pot ajuta să facem faţă stresului, deoarece ciocolata stimulează eliberarea de endorfine şi provoacă o uşoară stare de euforie.

Alege întotdeauna ciocolata care conţine cel puţin 70% cacao pură.

Nucile

Nucile reglează nivelul glucozei din sânge şi reduc astfel pofta de zahăr, asta în timp ce reglează apetitul şi sprijină metabolismul. Nu în ultimul rând, nucile conţin complexul de vitamine B, zinc, magneziu şi uleiuri omega, adică compuşi recomandaţi în combaterea stresului.

Ţelina

Stresul afectează totodată şi calitatea somnului, provocând insomnii. Ţelina conţine triptofan, un compus care stimulează secreţia de serotonină, un neurotransmiţător cu rol esenţial pentru starea de bine şi somn.

Pentru a avea un somn liniştitor, te poţi răsfăţa cu o gustare delicioasă formată din câteva cubuleţe de ţelină şi unt de arahide fără zahăr.

Uleiurile Omega-3

Un studiu publicat în American Journal of Physiology a arătat că persoanele care consumă suplimente alimentare cu ulei de peşte, pe o perioadă mai lungă de o lună, au experimentat mai puţin stres mental în măsurătorile sănătăţii cardiovasculare, decât cei care nu le au consumat.

Aceste uleiuri se găsesc în peşte (sardine, somon, păstrăv, macrou, hamsii, hering), seminţele de in şi cânepă, seminţele de chia, tarhon, nuci, ouă, legumele cu frunze de culoare verde închis etc.