Esenţialul despre grăsimile bune şi cele rele
Nutriţioniştii fac distincţia, în general, între 2 tipuri de grăsimi - cele bune şi cele rele. „Există şi un al treilea tip, cele cu adevărat nocive”, spune Adela Ciolocoi, nutriţionist şi dietetician. Cele mononesaturate au efect protector Acestea sunt grăsimile nesaturate, care reduc colesterolul rău LDL. Cele mai eficiente sunt grăsimile mononesaturate, prezente în uleiul de măsline şi cel de rapiţă, în nuci, alune, migdale, seminţe şi în avocado.
„Până la 40% din caloriile dietelor mediteraneene provin din grăsimi, în special din grăsimile mononesaturate, derivate mai ales din uleiul de măsline“, explică Adela Ciolocoi. Şi grăsimile polinesaturate reduc colesterolul, dar cantităţile excesive pot creşte riscul de îmbolnăvire, deci este recomandat să fie folosite cu moderaţie. Acest tip de grăsimi se găsesc în uleiul de porumb, în cel de şofran şi în seminţele de dovleac şi cânepă, dar şi în peştele oceanic gras.
Cele din peşte se numesc grăsimi Omega-3 şi, potrivit mai multor studii, protejează organismul de afecţiunile cardiace şi unele forme de cancer. Unii cercetători au afirmat că, înlocuind grăsimile saturate cu cele nesaturate în proporţie de numai 5%, reducem riscul unui infarct potenţial fatal cu peste 40%.
Grăsimile saturate se găsesc în carnea roşie, în unt, smântână şi lactate nedegresate, dar şi în multe uleiuri vegetale pe care le cumpărăm din magazine. Grăsimile saturate cresc valoarea colesterolului LDL, care îngroaşă arterele şi sporeşte riscul de boli cardiace. Este asociat, de asemenea, cu mai multe tipuri de cancer. De aceea, este bine să nu le consumăm în exces.
Pe lângă acestea, mai există un tip de grăsimi rele, care se ascund în foarte multe alimente procesate: grăsimea trans. „Acestea sunt grăsimile cu adevărat nocive“, spune nutriţionistul Adela Ciolocoi. „Cele mai periculoase sunt grăsimile trans «false», cunoscute şi sub denumirea de grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate.
Acestea au fost create de om şi determină îngrăşarea, cresc riscul de diabet, boli de inimă şi cancer“ Grăsimile trans se găsesc în alimentele fast-food, margarină, unele napolitane, biscuiţi, fursecuri, pateuri şi brânzeturi fermentate.
Grăsimile construiesc celule sănătoase, jucând un rol vital în alcătuirea membranei ce înveleşte fiecare celulă din corp. De asemenea, ajută la dezvoltarea creierului, furnizând componente structurale pentru mielină – stratul de fosfolipide ce înconjoară axonii neuronilor. Tot ele ajută corpul să folosească vitaminele A, D, E şi K, produc hormoni, contribuie la sănătatea pielii, formează un înveliş protector pentru organe şi ne dau energie.