Efectele miraculoase ale cepei
Efectele miraculoase ale cepei sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri! Ultimele descoperiri in domeniu arata ca ceapa lupta si impotriva cancerului, pe langa alte lucruri, precum detoxifierea organismului.
Ceapa este bogata in sulf, la fel ca si alte legume din specia allium, ceea ce inhiba cresterea unor tumori canceroase. S-a dovedit a fi cat se poate de eficienta impotriva tumorilor canceroase de la stomac, esofag, ovar sau colon, Ceapa are in compozitie foarte multi antioxidanti, cum ar fi quercitina care lupta impotriva radicalilor liberi si calmeaza alergiile. Astfel, duce la detoxifierea organismului si scaderea tensiunii arteriale. Totodata, acest antioxidant ramane activ si dupa gatirea cepei.
Pentru că ne aflăm in sezonul răcelilor, iţi prezentăm o metodă simplă de protecţie, dar extrem de eficientă. Ce gospodină nu are o funie de ceapă in cămară? Aliment de bază sau condiment, albă, rosie, galbenă sau verde, fiecare cu aroma sa, ceapa este un ingredient folosit de mii de ani.
Cu o valoare culinară deosebită, ceapa este un aliment care n-ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic. Poate fi mâncată crudă, fiartă, coaptă, prăjită sau chiar uscată, in diverse preparate. Deoarece prepararea termică ii distruge calităţile nutritive, se recomandă să fie consumată crudă. Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lăsa la macerat in ulei de măsline pe timpul nopţii si apoi poate fi utilizată a doua zi in salate.
Ceapa are calităţi medicinale uluitoare, putând inlocui o pungă de medicamente. Principalii constituenţi sunt vitaminele C, E, B6, potasiul, fosforul si calciul, sodiul, fierul, sulful, iodul, siliciul etc. În plus, este slabă caloric (100 g = 38 kcal) si ajută la arderea grăsimilor. Cei care o mănâncă sunt mai puţin expusi bolilor cardiace, răcelilor sau reumatismului.
Bogată în vitamine (A, complexul B, C şi E) şi minerale (potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru), ceapa elimină cantităţi însemnate de sodiu din organism, de aceea este considerantă un excelent diuretic.
Datorită acestei calităţi, bolnavii de gută şi reumatism pot urma o cură de 21 de zile în care să consume 2 cepe medii, crude zilnic.
Împotriva tusei persistente şi a durerilor în gât, poţi încerca decoctul de ceapă. Îl prepari din 4-6 cepe, pe care le pui la fiert într-un litru de apă, 10-15 minute. Bea 1-2 căni pe zi, îndulcit cu miere.
Pentru aceeleaşi probleme mai este indicat şi sucul de ceapă. Curăţă 3-4 cepe, taie-le în 4 şi pune bucăţile în blender. Strecoară mixtura şi adaugă peste suc miere. Ţine leacul la frigider câteva ore. Consumă 50 g de suc 30 de zile, după care fă pauză de 7 zile.