Dieta potrivită pentru vedere ageră. VIDEO
Dieta potrivită pentru vedere ageră cu spanac împotriva bolilor oculare
Spanacul conţine luteină şi zeaxantină, două substanţe nutritive care acţionează ca antioxidanţi la nivelul ochilor. Astfel, un consum constant de spanac reduce cu 23% riscul de a suferi de afecţiuni oculare precum degenerescenţa maculară (provoacă distrugerea vederii centrale) sau cataractă. Surse importante în aceşti antioxidanţi sunt şi salata, varza, broccoli şi varza de Bruxelles. Ouăle au un efect protector
Acestea au un acţiune benefică asupra ochilor, fiindcă sunt bogate în 13 vitamine şi minerale, aminoacizi şi, nu în ultimul rând, în luteină şi zeaxantină, la fel ca şi spanacul. Toate aceste substanţe nutritive au un rol important în prevenirea bolilor oculare, fapt pentru care consumul de gălbenuş, de 2-3 ori pe săptămână, este esenţial pentru menţinerea sănătăţii ochilor.
Dieta potrivită pentru vedere ageră cu peştele gras care previne uscarea ochilor
Acizii graşi Omega-3 din compoziţia peştelui gras îmbunătăţesc vederea, deoarece aceştia se găsesc, în mod normal, şi la nivelul retinei. Un nivel scăzut de Omega-3 determină apariţia sindromului ochilor uscaţi. De aceea, nutriţioniştii ne recomandă să consumăm ton, macrou, păstrăv sau somon de 2-3 ori pe săptămână.
Dacă vrei ca organismul tău să asimileze cât mai multă luteină, zeaxantină şi vitamina C, substanţe necesare pentru o vedere ageră, nu uita de broccoli. Studiile au dovedit că această legumă verde reduce procesul de slăbire a vederii declanşat de înaintarea în vârstă. Aşadar, include-o în dieta ta cel puţin o dată pe săptămână.
Dieta potrivită pentru vedere ageră cu citricele te feresc de cataractă
Cantitatea mare de vitamina C din compoziţia portocalelor, mandarinelor şi clementinelor protejează corneea şi cristalinul de cataractă, o afecţiune care atacă ochii, mai ales după vârsta de 65 de ani. Pentru a preveni apariţia acestei boli, consumă în fiecare zi citrice, ca atare sau sub formă de suc proaspăt.
Consumul a 20 de migdale pe zi îţi oferă o cantitate importantă de vitamina E, magneziu, cupru, potasiu fibre şi proteine. Dintre toate aceste substanţe, vitamina E acţionează ca un antioxidant în organism, ceea ce înseamnă că întârzie îmbătrânirea şi previne scăderea vederii.
Poţi consuma şi alte alimente bogate în această vitamină, precum seminţe de floarea-soarelui şi de dovleac, alune de pădure, avocado, măsline şi pătrunjel.
În afară de o dietă bogată în alimente care conţin substanţe nutritive esenţiale pentru ochi, este bine să optezi şi pentru alte obiceiuri sănătoase, precum exerciţiile fizice moderate. Sportul nu doar că te menţine în formă, dar poate preveni şi problemele de vedere. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că mişcarea scade presiunea intraoculară, reducând astfel riscul de glaucom, o afecţiune ce duce la atrofierea nervilor de la nivelul ochilor şi, implicit, la pierderea progresivă a vederii.
Dr. Catrinel Macovei,
medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice
Reţeaua privată de sănătate Regina Maria, Bucureşti
tel: 021.9238
Afecţiunile care influenţează cel mai frecvent acuitatea vizuală sunt cataracta, glaucomul, degenerescenţa maculară (îmbătrânirea retinei) şi retinopatia diabetică. Prevenirea acestora se poate face prin creşterea consumului de alimente care oferă substanţe nutritive cu efect protector:
- antocianidinele (antioxidanţi naturali) prezente în afine şi coacăze negre ajută la adaptarea vederii la întuneric şi previn oboseala oculară cauzată de expunerea la ecranul calculatorului sau televizorului.
- luteina şi zeaxantina sunt pigmenţi galbeni prezenţi în alimente de origine vegetală şi animală, dar studiile au arătat că cele de origine vegetală cresc mult mai mult densitatea acestor pigmenţi la nivelul retinei. Primele în top sunt varza kale, morcovii, piersicile, goji (sunt suficiente doar 15 bucăţi pe zi pentru a creşte densitatea pigmenţilor retinieni), spanacul şi porumbul.
)