Deserturile cu dovleac, bune de leac

1 2 jpg jpeg

Dovleacul are un conţinut foarte mare de betacaroten, o substanţă care are grijă de sănătatea sistemului nervos şi de cea a pielii. Cel de‑al doilea „ingredient” important pe care îl conţine dovleacul este potasiul.

Acest mineral te energizează peste zi şi ţine tensiunea sub control. În plus, conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a digestiei şi previne apariţia bolilor cardiovasculare şi a asteniei. Desert cu miere şi scorţişoară Ingrediente: 300 g dovleac, 1 morcov, 50 g stafide, 50 nuci, 2 linguriţe miere, 1 esenţă de rom, scorţişoară.

Preparare: Dai pe răzătoare dovleacul şi morcovul, apoi le amesteci cu nuca măcinată, cu mierea, cu stafidele înmuiate în rom şi cu praful de scorţişoară.

Recomandare. Acest desert este excelent pentru cei care suferă de boli cardiovasculare.

Plăcintă de dovleac cu nucă

Ingrediente: 400 g făină, 1 plic praf de copt, 150 ml ulei, 150 ml apă caldă, 1 linguriţă oţet, 1 kg dovleac, 150 g nuci, 100 g zahăr, 1 linguriţă scorţişoară, zahăr pudră.

Preparare: Amesteci făina cu uleiul, apa, praful de copt şi oţetul şi obţii un aluat moale. Dai dovleacul pe răzătoare şi adaugi zahărul, un praf de scorţişoară şi nucile măcinate.

Împarţi aluatul în două şi întinzi două foi. Aşezi o foaie într-o tavă de copt, presari dovleacul cu nucă şi acoperi cu cealaltă foaie de aluat. Înţepi plăcinta cu furculiţa şi o dai la cuptor pentru 40 de minute. La final o presari cu zahăr pudră.

Recomandare. Această plăcintă este excelentă pentru cei care suferă de astenie. Combinaţia de nucă, dovleac şi scorţişoară reprezintă un cocteil energizant pentru creier. Iar acidul folic din acest fruct ajută la tratarea anemiilor.

Dovleac copt cu migdale

Ingrediente: 300 g dovleac, 2 mere, 50 g migdale, 1 linguriţă scorţişoară.

Preparare: Cureţi dovleacul şi merele de coajă, le tai cubuleţe şi le aşezi într-un vas. Presari scorţişoara şi migdalele tăiate mărunt şi dai totul la cuptor pentru 25 de minute.

Recomandare. Acest desert este excelent pentru bolnavii de diabet. Dovleacul regenerează celulele pancreatice şi reglează nivelul insulinei în sânge.

Brioşe cu dovleac

Ingrediente: 400 g dovleac ras, 150 g zahăr, 4 ouă, 300 g făină, 1 praf de copt, 50 g nuci, 1 linguriţă scorţişoară, 175 ml ulei de măsline extravirgin.

Preparare: Amesteci dovleacul ras cu gălbenuşurile, uleiul, făina, praful de copt şi nucile mărunţite.

Baţi albuşurile spumă cu zahărul şi scorţişoara şi le adaugi treptat în compoziţia de mai sus. Pui apoi câte o lingură în forme mici de brioşe şi le dai la cuptor pentru

20-25 de minute.

Recomandare. Combinaţia dintre dovleac şi uleiul de măsline este excelentă pentru cei care au probleme cu digestia, dar şi pentru cei care suferă de boli cardiovasculare.

Cum conservi dovleacul

Există două metode foarte eficiente de a conserva dovleacul peste iarnă, păstrându-i în acelaşi timp proprietăţile nutritive:

Razi dovleacul, îl pui în pungi de plastic, pe care le dai la congelator. Când vrei să pregăteşti o prăjitură sau o plăcintă, trebuie doar să-l decongelezi.

Cureţi dovleacul de coajă, îl tai cubuleţe şi-l pui la fiert cu apă cât să-l acopere. După ce a fiert, îl scurgi de zeamă, îl pasezi şi-l pui în borcane.

Înfiletezi capacele borcanelor, le aşezi într-o tavă cu apă la cuptor şi le sterilizezi timp de 30 de minute.

Aşa găteşti dovleacul în mod sănătos!

Dovleacul ras amestecat într-o salată cu mere şi cu morcovi raşi îşi păstrează toate proprietăţile nutritive.

Pe locul doi este sucul proaspăt de dovleac. Acesta este recomandat de multe ori în tratarea afecţiunilor digestive, a diabetului sau a bolilor de inimă.

Dovleacul copt este preferatul tuturor, mai ales în plăcinte, brioşe, tarte şi alte deserturi.

Pe ultimul loc, dar nu cel din urmă, este dovleacul fiert, pe care-l adaugi în ciorbe, supe şi tot felul de mâncăruri.

Atunci când căleşti dovleacul în tigaie, pe foc direct, apoi îl mai dai şi la cuptor, îi distrugi cea mai mare parte din vitamine şi din minerale.