De ce sunt nocive băuturile energizante

1 2 jpg jpeg

Pot provoca boli cardiovasculare Principalul ingredient al băuturilor carbogazoase este cofeina. Mai exact, o cutie poate avea între 75 şi 200 de mg de cofeină, în funcţie de marcă. Această substanţă stimulează funcţia cardiacă, ceea ce pune în alertă simţurile, iar în consecinţă organismul se va simţi plin de energie.

Excesul de cofeină însă poate produce probleme de sănătate grave, deoarece suprasolicitarea inimii duce în timp la slăbirea acesteia şi la declanşarea palpitaţiilor. Rolul băuturilor energizante este să combată oboseala, însă, consumate în exces, ele pot provoca insomnii.

„Totodată, datorită efectului diuretic, cofeina poate favoriza deshidratarea organismului, fapt ce poate deveni o problemă gravă, mai ales în sezonul cald sau în contextul unei activităţi fizice intense“, afirmă Rodica Cibea, medic specialist în diabet şi nutriţie.

Mai poţi citi:

- Adevărul despre băuturile energizante

- Băuturile energizante atacă smalţul dinţilor

- Nu amesteca alcoolul cu băuturile energizante!

Cresc riscul de diabet de tip 2

Un alt ingredient nelipsit din componenţa băuturilor energizante este zahărul. Prin creşterea cantităţii de zahăr din sânge, se stimulează şi producţia de insulină, ceea ce alungă pe moment senzaţia de oboseală. Zahărul este însă nociv pentru sănătatea deoarece predispune la apariţia obezităţii, a diabetului de tip 2, favorizând, în acelaşi timp, şi apariţia cariilor dentare.

Pot da dependenţă

Asemeni alcoolului, băuturile energizante pot provoca dependenţă. Sunt mai expuşi cei care consumă minimum două băuturi energizante pe zi, pe o perioadă lungă de timp. Cea care dă starea de dependenţă este cofeina, în lipsa ei instalându-se simptome precum durerile de cap, greaţa, vărsăturile şi agitaţia.

Dr. Rodica Cibea, medic specialist în diabet şi nutriţie

Hyperclinica MedLife Unirii, Bucureşti

Chiar dacă apar într-o pondere mai mică, nu trebuie neglijate efectele adverse ale consumului crescut de taurină sau ginseng, compuşi frecvent întâlniţi în băuturile energizante. Taurina poate duce la creşterea tensiunii arteriale şi a pulsului, efect favorizat de prezenţa cofeinei.

Ginsengul consumat în exces poate influenţa efectul anumitor medicamente (anticoagulante, hormoni de tipul estrogenilor sau derivaţilor de testosteron etc). Categoriile la care consumul de băuturi energizante este nerecomandat, indiferent de cantitate, sunt copiii şi femeile însărcinate sau care alăptează.