De ce să mâncăm BIO?

1 2 jpg jpeg

Sunt produse naturale din punct de vedere genetic. Uniunea Europeana a stabilit o sumă de reguli care trebuie îndeplinite de producători, pentru ca produsele lor să capate titlul de nobleţe – ,,produs ecologic".

Dincolo de faptul că este la modă să fii eco, că este în vogă să cumperi alimente eco, se pun câteva întrebări. Merită să cumperi produse eco? Este justificat preţul lor?

Şapte argumente fundamentale

Jacques-Pascal Cusin, specialist în nutriţia alternativă, autor al cărţii “Lovitura Bio”, a analizat toate aspectele alimentaţiei rezultate din agricultura şi zootehnia bio. Iată argumentele lui!

Natural. Un aliment bio este cel crescut fara aport de substante chimice. Ingrasamintele folosite sunt tot naturale, rezultate din produse care la randul lor au trait si s-au dezvoltat fara chimicale ori alte preparate de sinteza.

Animalele din zootehnia bio cresc natural, în spaţii deschise, sunt hrănite cu hrană bio, fără antibiotice sau medicamente de sinteză. Adevărata cultură bio este obţinută în al treilea an de cultură consecutiv, pe un teren care nu mai este fertilizat chimic. Asta-i regula. Timp de doi ani, pământul respectiv este lăsat liber, ploii, vântului şi soarelui, pentru a se curăţa prin ciclurile naturale ale naturii.

Beneficiile sunt evidente şi pentru mediu şi pentru regiunea unde există suprafeţe de teren eco, dar mai ales pentru cei care se pot bucura de roadele agriculturii eco. În plus, produsele eco sunt naturale din punct de vedere genetic, deci reprezintă o cale prin care tendinţa folosirii organismelor modificate genetic (OMG) este blocată. OMG sunt periculoase în egală măsura şi pentru om şi pentru natură.

Mai puţin poluat. Logic, eliminarea pesticidelor rupe un cerc vicios. Dacă nu mai folosim pesticide, nu mai trebuie create şi dacă nu mai sunt produse, se reduce cantitatea de CO2 eliminată în atmosferă de procesul tehnologic (extrem de poluant).

Institutul European de Agricultură a confirmat, în urma unor studii care au durat cinci ani, că legumele, fructele şi cerealele rezultate din culturile bio sunt cu 15 % mai bogate în substanţe nutritive faţă de cele produse industrial, iar gustul lor este mult mai bun.

Supraveghere. Titlul de ,,produs bio” este un fel de titlu de nobleţe. Produsele sunt sever şi permanent verificate, ceea ce reprezintă o garanţie suplimentară a calităţii acestora. Produsele din agricultura bio au cu 25 mai multe filtre şi controale decât cele rezultate din producţia normală. Se poate spune că un produs eco este în proporţie de 95% curat, în comparaţie cu unul industrial. Bun pentru sănătate. Alimentele bio au un conţinut dublu de antioxidanţi faţă de cele industriale. De ce? Pentru că alimentele produse cu pesticide şi îngrăşăminte chimice consumă mai bine de jumătate din rezerva biologică de antioxidanţi pentru a neutraliza chimicalele pe care le absorb din sol.

Doar ceea ce rămâne ajunge în farfurie. Produsele care nu sunt bio conţin substanţe toxice care se înmagazinează în organism şi au efecte nefaste asupra sănătăţii.

Foarte bun pentru copiii. Pentru organismele copiilor, alimentele bio sunt o binefacere, pentru că aceştia sunt mult mai sensibili faţă de agresiunea toxicelor conţinute în cele crescute industrial. Un studiu american realizat de Univesitatea din Washington, în colaborare cu Institutul Federal al Sănătăţii din SUA a dovedit că, în sângele copiilor de patru ani care au fost alimentaţi bio, de la naştere, se află de şase ori mai puţine reziduri toxice decât în sângele copiilor care au mâncat alimente normale. Cu precizarea că cele două grupe de copii au crescut în medii identice (la fel de poluate şi cu aceleaşi surse de apă).

Prietenoase cu mediul. Pentru că nu conţin pesticide, alimentele bio au o ,,garanţie” mult mai mică decât cele produse industrial. Din aceasta cauză nu pot fi transportate.

Şi pentru că nu pot fi transportate, nu vei mânca niciodată roşii bio din Turcia, cumpărate la supermarket În Bucureşti, Iaşi sau Timişoara. În consecinţă, se reduce o importantă sursă de poluare – transportul, fie că este pe şosea, în aer sau pe apă. Produsele bio pot fi crescute la maxim 200-300 de kilometri de locul in care sunt vândute!

Agricultura

i zootehnia bio au creat o nouă filozofie de viaţă: respectul pentru ceea ce este în jurul tău, respectul faţă de natură şi faţă de muncă. Bio, în limba greacă, înseamnă viaţă! Este expresia unei noi concepţii, în care viaţa are o altă valoare.

Alimente bio - alimente privilegiate

Fructele şi legumele bio sunt culese doar la maturitate. Nu pot fi culese crude şi nici coapte artificial în timpul transportului, pentru că, în absenţa modificărilor genetice şi a tratamentelor chimice sau cu ozon (în cursul căruia se înjumătăţeşte conţinutul de antioxidanţi din fructe şi legume), acest lucru nu mai este posibil.

Poţi mânca şi coaja! Cea mai mare concentraţie de pesticide este acumulată în coaja fructelor şi legumelor. Aşa că sfatul era – curaţă! În cazul produselor bio, poţi mânca liniştită coaja şi poţi beneficia de aportul fantastic de vitamine şi minerale din coajă.

Ouăle eco sunt făcute de găini crescute pe sol, cu iarbă şi grăunţe. Rezultatul: oul este mult mai gustos şi are o cantitate dublă de vitamine.

Agricultua bio reduce intermediarii, dă valoare muncii din agricultură, responsabilizează consumatorul şi oferă o cale de mijloc ideală între respectul faţă de natură şi nevoia de a face agricultură şi de a creşte animale pentru hrana omului.