De ce să mănânci zilnic cereale integrale
Îţi dau energie
Cerealele sunt şi o sursă de carbohidraţi sau glucide, care te ajută să ai mai multă energie de-a lungul zilei. Creierul, sistemul nervos şi organele vitale au nevoie de glucide. Necesarul zilnic diferă de la o persoană la alta, în funcţie de vârstă, greutate, gradul de activitate fizică depusă, dar se încadrează între 100 şi 300 de grame.
Menţin starea de saţietate
Un motiv pentru care merită să incluzi în dietă cereale integrale este acela că au în compoziţie fibre. Ai nevoie de aproximativ 35 de grame de fibre pe zi, iar cerealele conţin atât unele solubile, cât şi insolubile. Ovăzul, bulgurul, orzul se digeră treptat, alungă pofta de mâncare exagerată şi tentaţia de a alege un desert periculos pentru siluetă. Acoperindu-ţi necesarul zilnic de fibre, reduci nivelul de colesterol rău, îţi normalizezi glicemia şi te protejezi de cancerul de colon.
Conţin amidon rezistent
Cerealele integrale au în compoziţie o substanţă valoroasă pentru buna funcţionare a sistemului digestiv şi pentru topirea grăsimii abdominale: amidonul rezistent. După cum indică şi denumirea acestuia, rezistă de-a lungul procesului de digestie, dar fără a fi inutil, deoarece hrăneşte bacterial bune ale intestinului, în special pe cele din zona colonului, stimulează absorbţia mineralelor, accelerează metabolismul şi reduce nivelul glucozei din sânge.
Alungă balonarea
Dacă mănânci frecvent cereale, vei avea mai puţin şanse de a te balona. Contează însă şi ce variantă alegi. Cerealele rafinate, care se găsesc în toate marile magazine, au efectul opus, în timp ce acelea integrale uşurează şi reglează digestia, eliminând problema balonării. În plus, scad riscul de diabet şi de carenţe nutritive.
Previn efectul Yo-Yo
Printre alte avantaje ale consumului de cereale integrale se numără şi faptul că te păstrează în formă pe termen lung şi, în cazul în care ai kilograme în plus, te ajută să scapi de ele într-o perioadă mai scurtă de timp. Femeile care obişnuiesc să mănânce mai des orez brun, pâine neagră, fulgi de ovăz, germeni de grâu au un risc cu 49% mai mic de a suferi de obezitate, comparativ cu acelea care aleg adesea pâinea albă, covrigii, produsele de patiserie. De-a lungul unui studiu s-a observat că persoanele care au o dietă bogată în cereale integrale şi fibre au slăbit cu 3 kg mai mult, evitând astfel efectul Yo-Yo, deci fără să le pună la loc.