De ce nu trebuie să lipsească fructele şi legumele din dietă
Însă, foarte multe persoane consumă alimente bogate în grăsimi şi zaharuri, motiv pentru care rata de creştere a persoanelor obeze şi cu alte probleme metabolice este explozivă. Specialistul în nutriţie, dr. Şerban Damian a constatat că prea puţine persoane consumă fructe şi legume, mai ales din cauza unei slabe informări în privinţa beneficiilor pe care fructele şi legumele le-ar aduce sănătăţii noastre.
În urma unor cercetări efectuate recent se arată că doar 17% dintre mamele intervievate recunosc că au auzit că fructele şi legumele ar trebui să fie consumate de cinci ori pe zi, 27% declară că mănâncă o dată pe zi fructe, 29% mănâncă legume, 55% dintre mame nu ştiu ce beneficii oferă organismului fibrele alimentare, în timp ce 20% dintre ele ştiu că ajută la digestie. Mai mult, numai 2% ştiu că fibrele alimentare ajută la combaterea obezităţii
Cu privire la rezultatele studiului, dr. Şerban Damian afirmă: “Este important ca românii să înţeleagă aceste aspecte şi să fie motivaţi să îşi modifice modul de alimentaţie ajungând la un consum de cinci porţii de fructe, legume sau suc de fructe în fiecare zi". O porţie este egală cu un fruct sau cu o legumă de mărime mijlocie sau cu câteva bucăţi mai mici precum şi un pahar de suc.
Deşi 89,6% dintre mame declară că sunt conştiente de faptul că legumele şi fructele trebuie consumate de cel puţin trei ori pe zi, doar 42% includ în alimentaţia copiilor cât mai multe fructe şi legume.
Totuşi, “procentul mare al mamelor care conştientizează consumul de fructe şi legume este îmbucurător. Consumul de fructe întregi este mai benefic pentru sănătate şi ar trebui încurajat. Părinţii ar trebui să acţioneze pe două planuri. Să le explice copiilor cu argumente simple, dar pertinente, de ce este bine să mâncăm zilnic fructe şi legume, iar pe de altă parte să le dea un exemplu personal", recomandă dr. Şerban Damian.
În ceea ce priveşte sucurile natural, nutriţionistul afirmă că ele păstrează în bună parte din proprietăţile nutritive ale fructului sau ale legumei din care sunt produse, motiv pentru care se acceptă înlocuirea unei porţii de fructe cu un suc natural, întrucât acesta are un aport important de nutrienţi.