De ce este importantă coenzima Q10. Ce efecte protectoare are

Printre numeroşii compuşi de care organismul are nevoie pentru a-şi menţine sănătatea se numără coenzima Q10, care oferă protecţie cardiovasculară şi nu numai.

image

Nivelul coenzimei Q10 scade pe măsura înaintării în vârstă. Foto: Shutterstock

Deși se găsește în carne, pește și nuci, cantitatea de coenzima Q10 din surse alimentare nu este suficientă, mai ales pe măsura înaintării în vârstă. De aceea, o sursă sigură de compensare a pierderii capacității corpului de a o produce sunt suplimentele alimentare disponibile sub formă de capsule, tablete masticabile, siropuri. Acestea ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea anumitor boli, păstrând nivelul optim în organism. Este știut că nivelurile de coenzima Q10 din corp scad pe măsură ce îmbătrânim. De asemenea, s-a constatat că sunt mai scăzute la persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, și la cei care iau medicamentele precum statine.  

Afecțiuni cardiace

Coenzima Q10 ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale şi îmbunătățește simptomele insuficienței cardiace congestive. Unele cercetări arată şi că atunci când este combinată cu alți nutrienți, ar putea ajuta la recuperarea persoanelor care au suferit operații cardiace precum bypass.

Migrene și performanță fizică

Potrivit unor studii, coenzima Q10 ar putea scădea frecvența durerilor de cap și susţine performanța fizică. Pentru că este implicată în producerea de energie, acest supliment poate îmbunătăți performanța atletică.  

Beneficii în diabet

Coenzima Q10 poate îmbunătăţi sensibilitatea la insulină şi echilibrează nivelul glicemiei. Unele cercetări sugerează că poate ajuta la reducerea colesterolului rău la persoanele cu diabet, scăzând riscul bolilor de inimă. Totodată, persoanele cu diaber care iau zilnic 100 mg de coenzima Q10 într-o cură de 12 săptămâni pot fi mai protejate de neuropatie diabetică, un tip de afectare a nervilor, complicaţie a diabetului.

Ce alte beneficii poate avea

- Fiind un puternic antioxidant, coenzima Q10 este necesară şi pentru sănătatea pielii. Protejează pielea de radiațiile UV şi reduce adâncimea ridurilor.

- Coenzima Q10 ar putea bloca multiplicarea celulelor canceroase. S-a observat că persoanele cu cancer au niveluri mai scăzute de coenzima Q10.

- Unele studii au arătat posibilele beneficii ale coenzimei Q10 în protecţia faţă de boala Alzheimer şi Parkinson.

- Coenzima Q10 ar putea ajuta la ameliorarea slăbiciunii musculare și a durerii asociate uneori cu administrarea de statine, potrivit Mayo Clinic.  

Siguranță și efecte secundare

Suplimentele de coenzima Q10 par să fie sigure și să producă puține efecte secundare atunci când sunt luate conform instrucțiunilor. Siguranța utilizării lor  în timpul sarcinii și alăptării nu a fost stabilită. Interacțiunile posibile includ anticoagulantele, pe care le face mai puțin eficiente, și medicamenele de subțiere a sângelui (warfarina).