De ce e indicat să mănânci un căţel de usturoi pe zi
Mai mult decât un condiment, usturoiul este un remediu natural pentru nenumărate afecţiuni datorită compoziţiei sale din care fac parte sulful şi fitonutrienţii. Este indicat să-l iei în stare crudă şi mai rar adăugat în mâncăruri. Este de preferat să-l pui în diverse preparate spre finalul gătirii.
Îşi asigură o circulaţie sangvină mai bună
Bogat în vitamina B, usturoiul reduce nivelul de homocisteină, o substanţă responsabilă de contractarea vaselor de sânge care duce la diverse probleme de sănătate precum îngroşarea sângelui, creşterea riscului de formare de cheaguri şi de boli ale arterelor coronare. Dacă cănânci usturoi pe stomacul gol, previi aceste probleme.
În cardiopatia ischiemică se recomandă 2 căţei de usturoi. La început iei câte o jumătate de căţel de usturoi, apoi unul întreg, până ajungi la 2.
O altă variantă este să amesteci 250 g de miere cu 250 g de usturoi, să le laşi la macerat o săptămână şi să iei din acest leac o lingură, cu o jumătate de oră înainte de masă, de 3 ori pe zi, pe o perioadă de 2 luni.
Acţionează ca un antibiotic natural
Un căţel de usturoi pe zi îţi susţine sistemul imunitar, deoarece este un antibiotic natural. Este indicat şi în infecţii minore. Scurtează timpul de vindecare al rănilor superficiale şi combate răcelile, gripele.
Citeşte şi: Cele mai puternice 11 antibiotice naturale
Este un excelent detoxifiant
Un alt efect al consumului zilnic de usturoi este acela că accelerează procesul natural de eliminare a toxinelor acumulate şi a urmelor de medicamente. În plus, combate paraziţii intestinali. Usturoiul îţi aduce un plus de vitamine (C, A, complexul B) care stimulează ficatul. De asemenea, acţioneză şi ca un antiinflamator natural, ceea ce-l face un remediu potrivit dacă suferi de steatoză hepatică (ficat gras).
Pont
Te trezeşti dimineaţa cu cearcăne şi cu un gust neplăcut? E posibil ca ficatul să nu funcţioneze normal. Un căţel de usturoi te poate ajuta.
Combate anemia
Toţi am avut cel puţin o dată în viaţă probleme cu aportul de fier. Pentru a nu ajunge la anemie, mănâncă un căţel de usturoi pe zi. Ajută la buna asimilare a tuturor substanţelor nutritive, inclusiv a fierului, datorită creşterii producţiei de acid gastric. În plus, îmbunătăţeşte digestia.
Contraindicaţii
Înainte de consuma usturoi în cantitate mare, întreabă medicul în caz că:
- iei medicamente anticoagulante sau antiinflamatoare,
- urmează să fii supus unei intervenţii chirurgicale,
- ai alergie la ceapă, praz, arpagic,
- suferi de gastrită, diabet, hipoglicemie, artrită (inflamaţii acute), boli tiroidiene, enterită, colită.
Atenţie!
Nu mânca mai mult de 4 căţei de usturoi cruzi pe zi!