De ce apare senzaţia de somn după masa de prânz

1 2 jpg jpeg

Oricât de bine ai dormi noaptea, în jurul prânzului resimţi o lipsă de energie căreia cu greu îi faci faţă câteodată. Nu este nici pe departe o stare de plictiseală a creierului.

Acele minute în care rămâi cu ochii în calculator şi nu te poţi concentra la nimic, tot ce îţi doreşti este p cafea sau un pat să dormi cîteva minute sunt semnalele organismului că este suprasolicitat.

Masa de prânz nu este nici pe departe o recompensă, cercetătorii din acest domeniu au stat şi au analizat mai multe grupuri de oameni pentru a stabili exact fenomenul care are loc.

Alimentaţia nu este o recompensă

Faptul că la sfârşitul lunii tu primeşti un salariu pentru munca depusă nu este o recompensă ci un merit, exact aşa stă treaba şi cu alimentaţie.

Creierul uman este setat să primească adesea recompense, după ce munceşti sau după ce înveţi sau după ce faci sport, toate aceste activităţi consumă din energia corpului şi are nevoie de un supliment pentru a furniza energie în continuare.

Astfel, la masa de prânz organismul tău primeşte alimente şi se pregăteşte să le transforme în energie pentru a te susţine în toate activităţile tale. Dacă ritmul tău de viaţă este haotic, iar stilul alimentar este dezechilibrat atunci creierul îţi va transmite din ce în ce mai multe semnale că are nevoie de o pauză pentru a se putea deconecta şi a-şi împlini resursele.

Dimineaţa, organismul este în stare de alertă

La prima oră a dimineţii, mai ales dacă ai avut o noapte liniştită, organismul tău are energie şi putere să te susţină pe parcursul zilei. Dacă la asta adaugi şi un mic dejun săătos cu vitamine şi minerale, îi vei furniza şi mai multă energie.

O dată ajuns la birou, toată agitaţia zilnică consumă din doza ta de energie, astfel că, la momentul prânzului organismul este slăbit.

Prânzul pe fugă sau în faţa calculatorului nu ajută creierul să se deconecteze şi atunci chiar dacă el primeşte combustibil, nu se opreşte din lucra. Nivelul de energie scăzut se împarte în a digera alimentele şi a te ajuta să te concentrezi şi astfel apare senzaţia de somn.

Creierul este suprasolictat şi transmite acest semnal prin intermediul căscatului său a acelei senzaţii de lene deloc plăcută în ochii şefilor.

Masa de prânz, pauza creierului

Cu cât ai mai mult de muncă cu atât mai solicitat este creierul, iar pauza de prânz devine singurul moment în care se poate deconecta.

Dacă mai nou ai început să sari peste masa de prânz, nu vei scăpa de senzaţia de moleşeală, deoarece în acest ritm alert al tău va deveni un adevărat gest de recompensă.

Astfel, trebuie precizat conform zicalei din popor: „fie omul cât de mic după masă doarme un pic”, după ce ai mâncat organismul are nevoie de repaos pentru a se hidrata, pentru a digera mâncare şi pentru a produce energia necesară bunei desfăşurări a organismului tău până seara.

Prioritizează-ţi obiceiurile şi timpii de lucru pentru a nu mai sări peste mase, nu mai mânca în faţa calculatorului şi aminteşte-ţi că nu eşti o maşinărie care să funcţioneze fără oprire.