Cum să te hidratezi corect. Şi tot ce trebuie să ştii despre lichidele pe care le bei
„Dacă bei apă nu înseamnă că te hidratezi, iar apa se mănâncă, nu se bea! Ştiu că aceste lucruri sună ciudat, însă credeţi-mă, este adevărat! Este foarte important ca fiecare să ştie ce fel de lichide trebuie să consume şi modul în care trebuie să facă acest lucru”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Este foarte important ca fiecare om să înveţe ce fel de lichide trebuie să consume şi modul în care trebuie să le consume, altfel spus să adere la una dintre cele mai eficiente terapii, aceea prin hidratare, care are efecte uimitoare asupra încetinirii procesului de îmbătrânire şi stoparea apariţiei bolilor asociate cu hidratarea. La naştere, corpul conţine aproximativ 75% apă pentru că în perioada adultă să scadă la aproximativ 65%, deshidratarea pronunţându-se la bătrâneţe, când corpul conţine mai puţin de 60% apă (sau, cum spune
Dr. Mencinicopschi: „odată cu înaintarea în vârstă ne uscăm”). Prin urmare, sursa sănătăţii şi longevităţii este chiar hidratarea celulară, care împiedică această ”uscare” a corpului la nivel celular.
Apa vie structurată este cea mai valoroasă apă pentru hidratare şi poate fi găsită în legumele şi fructele de sezon (BIO), care conţin aproximativ 80-90% apa.
Deloc întâmplător, sfatul medicilor şi al nutriţioniştilor este de a acorda jumătate din cantitatea de alimente zilnice din legume şi fructe proaspete, netratate termic sau minimal tratate.
Cu toate acestea, fructele şi legumele nu pot asigura necesarul zilnic de apă, de aceea omul trebuie să consume apă, fiind singurul lichid care hidratatează fiziologic organismul chiar de la nivelul celular.
O apă sănătoasă se comportă ca un puternic antioxidant, prevenind apariţia stresului oxidativ pe fondul căruia apare o întreagă patologie acuta şi cronică.
Apa este un aliment natural integral care îşi manifestă pe deplin calităţile alimentar-nutriţionale, preventive şi curative, numai dacă este consumată în starea ei naturală, netratată prin mijloace fizice sau chimice.
Pentru că apa consumată să îşi exercite rolul de hidratare a organismului, aceasta trebuie să indeplineasca o serie de caracteristici, precum: să fie o apă oligominerală naturală netratată, să aibă un pH uşor alcalin (>7,0), să aibă un conţinut de nitraţi sub 5mg/l şi de nitriţi sub 0,05mg/l, să conţină o serie de minerale biodisponibile care să evidenţieze aspectul său nutriţional şi, nu în ultimul rând, potenţialul redox să fie mai mic decât valoarea 28.
Primul şi cel mai important lichid cu care intrăm în contact din momentul în care venim pe lume este laptele matern, singurul aliment cu adevărat adaptat necesităţilor sugarului. Laptele speciei umane conţine cea mai mare contitate de lactoză, necesară construirii creierului. O alimentaţie sănătoasă şi gustoasă este compusă şi din lapte şi produsele lactate de înaltă calitate.
A bea ceai înseamnă a te hidrata fiziologic şi eficient, însă ceaiul sanogen se prepară numai din ceai de calitate superioară, cu apă oligominerală plată, naturală, de înaltă calitate şi numai prin infuzarea în apă timp de 2-3 minure la 60-70°C.
Consumul de cafea se recomandă a fi moderat; deşi cafeina poate îmbunătăţi timpii de reacţie, nu modifică performanţele mentale. Prin urmare, este inutil consumul de cafea în exces în speranţa unor rezultate intelectuale superioare. Cea mai bună cafea este cea preparată la filtru sau espresso, spre deosebire de infuzia la ibric, care conţine substanţe ce cresc nivelul colestrolului, dar şi altele iritante pentru organismul uman, regăsite în zaţ.
În cazul sucurilor, cele mai bune sunt cele preparate în casă, la blender, în combinaţie cu apă plată oligominerală de calitate, din fructe şi legume organice sau biologice, servite în maximum 30 de minute de la preparare.
ALCOOL. Oricine bea măcar o dată un pahar de alcool, însa cantitatea şi calitatea acestuia sunt elementele de bază ale efectelor asupra corpului uman. În funcţie de compoziţia lor, băuturile alcoolice sunt mai repede sau mai lent metabolizate. Prin urmare, se recomandă consumul produselor alcoolice de calitate şi în cantităţi moderate, pentru a nu afecta organismul uman.