Cum să dai gust mâncării fără să folosești sare. Alternative sănătoase

Dacă ţi s-a recomandat să reduci consumul de sare sau, pur şi simplu, vrei să eviţi neplăcerile asociate excesului, este bine să cunoşti alternativele naturale care îţi pot îmbogăţi gustul preparatelor culinare.
Este bine să ştii că există înlocuitori ai sării de bucătărie, iar unul dintre ele este cel pe bază de clorură de potasiu. Aceasta se foloseşte ca şi sarea obişnuită, iar la prepararea mâncărurilor este bine să fie adaugată la sfârşit. Sarea cu potasiu are dezavantajul că are un gust nu tocmai plăcut, metalic. De asemenea, are acţiune diuretică şi este bine să întrebi medicul dacă este o alternativă benefică pentru tine. Un aport de potasiu nu este recomandat în afecţiuni precum cele renale.
Sucul de lămâie
Citricele, în special lămâia, sunt o alternativă mai sănătoasă a sării. Sucul de lămâie acționează similar cu sarea, scoțând în evidență aromele mâncărurilor. Acesta poate fi turnat peste legumele fierte, ciorbe sau supe sau poate fi folosit în sosuri de salată și marinate pentru carne și pește.
Drojdia inactivă
Pentru a spori valoarea nutritivă şi pentru a îmbunătăţi gustul mâncărurilor, o alternativă a sării este şi drojdia inactivă sub formă de fulgi. Are un gust asemănător brânzeturilor şi se mai poate folosi inclusiv pentru a înlocui oul ca agent de legare în chifteluţe, perişoare sau drob. Acest tip de drojdie nu este indicat pentru dospirea aluaturilor, pentru coacere sau frământare. Nu depăşi doza zilnică de 10 g. Drojdia inactivă este potrivită şi pentru vegetarieni.
Mărarul
În stare proaspătă sau uscat, mărarul este un înlocuitor natural şi savuros al sării, mai ales că poate imprima şi note de ţelină sau fenicul. Este potrivit în mâncărurile cu peşte, cartofi şi castraveţi. Poate fi presărat pe somon, adăugat în salatele cu cartofi sau combinat cu suc de lămâie pentru preparatele cu peşte.
Usturoiul pulbere
Pentru a adăuga savoare mâncărurilor, o alternativă sănătoasă este usturoiul pulbere. Un astfel de produs este disponibil în comerţ, însă este important să alegi variantele fără sare sau conservanţi. Ţine cont că 1 linguriţă este echivalentul a 4 căţei de usturoi proaspăt.
Ceapa uscată
Pentru a obţine o aromă intensă, uşor picantă sau dulceagă, poţi adăuga ceapă uscată în preparate diverse. Sub această formă, are un gust mai pronunţat decât ceapa proaspătă. Poţi adăuga ceapă uscată în supe sau ciorbe, carne, tocăniţe şi sosuri. Ceapa uscată se poate folosi inclusiv la aromatizarea aluaturilor de patiserie.
Oţetul
Dacă nu ai probleme precum arsurile gastrice, poţi alege oţetul pentru a da gust mâncărurilor, reducât aportul de sare. Pentru un gust mai puţin ascuţit, sunt indicate cele de măr sau vin. Poate fi folosit nu numai în salate, ci şi la preparate din peşte sau carne.
Ghimbirul
Pentru a diversifica gustul unor preparate precum peştele, salatele sau supele, ghimbirul ras este o alternativă mai sănătoasă la sare. În plus, ghimbirul îmbunătăţeşte digestia şi flora intestinală.
@Shutterstock