Este sarea de mare mai sănătoasă decât cea de masă?
Probabil știi deja că prea multă sare poate duce la hipertensiune arterială, retenție de apă și alte probleme de sănătate asociate cu consumul excesiv de sodiu. Dar experții atrag atenția că nu doar cantitatea de sare contează, ci și tipul de sare pe care îl folosești. Multe tipuri de sare de pe piață sunt „intens albite, procesate și rafinate.”
Ce diferențe sunt între sarea de masă și sarea de mare?
Cele două tipuri de sare la care facem referire sunt sarea de masă (inclusiv sarea kosher) și sarea de mare.
Sarea de masă este extrasă din depozite subterane și apoi procesată pentru a avea o textură fină, astfel încât să fie mai ușor de utilizat în rețete, explică Asociația Americană a Inimii (American Heart Association - AHA). „Acest proces elimină alte minerale, iar aditivi pot fi adăugați pentru a preveni cristalizarea.”

O serie de aditivi sunt introduși în sare pentru a preveni cristalizarea. Foto: Shutterstock.
Sarea de mare, pe de altă parte, este obținută direct prin evaporarea apei de mare. De obicei, nu este procesată sau trece printr-un proces minim, păstrându-și uneori o culoare mai închisă și urme de minerale precum magneziu, potasiu, calciu și alți nutrienți.
De ce este sarea de masă procesată?
Un specialist în produse alimentare, Bobby Parrish, a explicat recent într-un videoclip TikTok de ce sarea de masă este „intens albită, procesată și rafinată.” Ținând în mână o cutie de sare kosher, el a arătat că aceasta conține ingrediente suplimentare, care fac ca sarea să fie fină, fără granule.
Un exemplu este „prusiatul galben de sodiu” (un agent antiaglomerant), prezent și în sarea iodată. Acest aditiv a fost subiect de controverse, deoarece conține cianură.
În plus, sarea de masă poate conține dextroză, un tip de zahăr derivat din porumb, folosit pentru a prelungi durata de valabilitate a alimentelor. În cantități mici, acest aditiv este considerat sigur.
Un alt aspect este că aceste tipuri de sare sunt de obicei albite pentru a le face perfect pure, potrivit expertului în alimentație sănătoasă Kyle Fitzgerald.
Sarea naturală, mai sănătoasă sau nu?
Sărurile neprocesate, precum sarea de mare, sarea roz de Himalaya, păstrează mineralele naturale și nu sunt albite. În plus, nu conțin aditivi în lista ingredientelor.
Totuși, AHA avertizează că sarea de mare poate conține impurități din ocean, cum ar fi plumbul. Și, în ceea ce privește conținutul de sodiu, nu există diferențe între sarea de mare și cea de masa.
Un alt aspect de luat în considerare este conținutul de iod. Multe tipuri de sare de masă sunt îmbogățite cu acest mineral, însă sarea kosher și cea de mare nu sunt.
Deficitul de iod poate cauza probleme ale glandei tiroide, inclusiv apariția gușei, un motiv pentru care medicii își exprimă îngrijorarea că deficitul de iod devine tot mai frecvent.
Niciun tip de sare nu este „mai sănătos” decât altul. Mineralele din sarea de mare ar trebui să le obții cu ușurință și din alte alimente din dieta ta.
Sursa: BestLife