Cum recunoşti anemia cauzată de lipsa de FIER

1 2 jpg jpeg

Aproape un sfert din populaţia lumii are lipsă de fier, carenţa acestui mineral putând duce la anemie feriprivă. Este cea mai comună formă de anemie, fiind mai frecventă la femei, copii şi la donatorii de sânge. Anemia feriprivă este cauzată de aportul insuficient al acestui mineral prin alimentaţie (dietă vegetariană), în sarcină şi alăptare, în perioada de creştere, la cei cu diverse afecţiuni (boala celiacă, ulcer).

Pe măsură ce se agravează, anemia feriprivă se manifestă prin: oboseală, scăderea rezistenţei la efort, respiraţie dificilă, dureri de cap, palpitaţii, paloare, irascibilitate, insomnie, dificultate de concentrare. Infecţiile frecvente, pierderea poftei de mâncare, uscăciunea pielii şi a părului, crăpăturile la colţurile gurii, senzaţia de gât uscat şi dificultatea la înghiţire. De reţinut faptul că anemia feriprivă se poate manifesta şi prin dorinţa de a consuma produse necomestibile precum var, gheaţă sau pământ.

Mineral cu beneficii multiple

Fierul intră în componenţa hemoglobinei, principalul constituent al globulelor roşii. De asemenea, este prezent în mioglobină, o proteină al cărei rol principal este de a transporta oxigenul la nivelul muşchilor. Necesarul de fier creşte în timpul sarcinii, pentru a face faţă creşterii volumului sangvin, cât şi pentru a susţine dezvoltarea fătului.

Se absoarbe mai bine în prezenţa vitaminei C

Există 2 tipuri de fier: heminic şi nonheminic, care se absorb diferit în organism. Carnea de vită, cea de pasăre, peştele şi fructele de mare conţin fier heminic, în vreme ce forma nonheminică este prezentă în vegetale: fasole, spanac, mazăre, linte, stafide, migdale, nuci şi seminţe. Este bine de ştiut că fierul heminic este mai bine absorbit de organism (25%) în comparaţie cu varianta nonheminică (1-5%). Vitamina C uşurează absorbţia fierului, efect advers având calciul, fosforul, sarea şi taninurile din ceai şi cafea.

Ştiai că...

...în corpul uman, cantitatea de fier variază de la 2,5 g (femei) la 4 g (bărbaţi)?

Atenţie la exces!

Fierul este necesar organismului, însă în cantităţi mici. În situaţii precum transfuziile de sânge, unele boli (hemocromatoza) sau administrarea excesivă de suplimente de fier, se ajunge la un nivel prea mare al acestui mineral. Astfel, se creeză un efect pro-oxidant, în cadrul căruia se produc radicali liberi. Prin oxidarea ADN-ului celular, creşte riscul de cancer. De asemenea, un alt risc al excesului de fier în corp predispune la apariţia bolilor cardiovasculare.

Necesarul zilnic de FIER (mg)

Vârstă

Bărbaţi

Femei

0 - 6 luni

0,27

0,27

7 - 12 luni

11

11

1 - 3 ani

7

7

4 - 8 ani

10

10

9 - 13 ani

8

8

14 - 18 ani

11

15

19 - 50 ani

8

18

> 50 ani

8

8

Sarcină

27

Alăptare

9

INFO

„Aproximativ 75% din conţinutul de fier al organismului se află în globulele roşii (hematii) din sânge, sub forma hemoglobinei, un compus proteină-fier responsabil de transportul fierului de la plămâni spre toate celelalte părţi ale corpului. Aproximativ 5% din fierul din organism se află într-o substanţă numită mioglobină. Această proteină, o formă a hemoglobinei care se găseşte în muşchi, transportă şi păstrează oxigenul, pe care apoi îl eliberează în scopul utilizării pentru fiecare celulă din corp.”

Sursă: Biblia vitaminelor şi a mineralelor esenţiale; Autori: Shari Lieberman, Nancy Bruning