Cum poţi limita pericolul pesticidelor din alimente

1 2 jpg jpeg

Pesticidele sunt substanţe chimice care au rolul de a distruge dăunătorii din recolte. Acestea afectează însă şi culturile, impregnându-se în vegetalele pe care le consumăm frecvent.

Legumele şi fructele, pe lista neagră

Organizaţia Americană Nonguvernamentală a Agriculturii (EWG) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au pus la dispoziţie rapoartele privind conţinutul de pesticide al fructelor şi legumelor. Sonya Lunder, specialist în cadrul EWG, crede că oamenii vor

începe să nu mai consume fructe şi legume, din cauza concentraţiei mari de pesticide şi ierbicide pe care acestea o conţin şi recomandă alimentele bio, unde e posibil.

Merele sunt urmate de piersici pe lista cu cele mai încărcate fructe şi legume de pesticide. Urmează nectarinele, căpşunile, strugurii, ţelina, spanacul, castraveţii, roşiile cherry şi cartofii. 4 soluţii de îndepărtare a reziduurilor

. Spală fructele şi legumele care au coajă tare, freacă-le cu bicarbonat de sodiu şi clăteşte-le cu apă din abundenţă.

Sarea de mare.

Prepară o soluţie dintr-o lingură de sare de mare la o cană cu apă şi ţine legumele sau fructele în ea 5 minute, apoi le speli cu multă apă. Cele cu coajă dură se spală bine cu apă şi sare, pentru a îndepărta urmele de murdărie.

Oţetul. Pune o lingură de oţet într-o jumătate de cană cu apă şi apoi presari o lingură de bicarbonat de sodiu. Lichidul obţinut îl pui într-un flacon cu pulverizator şi stropeşti legumele şi fructele cu el. După 5 minute, cât acţionează soluţia, clăteşti bine.

Zeama de lămâie. O lingură cu suc de lămâie şi 2 linguri de bicarbonat de sodiu le pui într-o cană cu apă. Lasă să acţioneze 5 minute, apoi clăteşti foarte bine.

Prin spălare şi înmuiere se elimină până la 50% din pesticidele existente în produse. În plus, apa cu oţet şi sare ajută la distrugerea bacteriilor.

Fructele şi legumele de sezon, proaspete, autohtone, au o cantitate mai mică de pesticide şi ierbicide în conţinut, spre deosebire de cele importate, care parcurg distanţe lungi ori sunt recoltate în alte sezoane.

Produsele care se cultivă pe tot cuprinsul anului sunt stropite cu cantităţi mai mari de aditivi, conservaţi şi pesticide. De aceea, este important să ştim de unde provin alimentele şi când au fost recoltate.

Curăţă-le de coajă şi de frunze

Este foarte important să spălăm legumele şi fructele, iar dacă nu sunt bio sau nu ştim provenienţa acestora, e bine să le curăţăm şi de coajă, chiar dacă multe substanţe nutritive se găsesc în coajă.

Şi în pulpele fructelor se găseşte o mare parte de elemente nutritive.

În cazul spanacului, al verzei şi salatei, de exemplu, e bine să îndepărtezi primele frunze, pentru că acestea intră în contact cu substanţele chimice.

Ştiai că…

În comerţ, pentru a fi atrăgătoare pentru client merele, acestea sunt acoperite cu un aditiv numită morfolină? Acesta le dă un aspect cerat, dându-le un luciu nesănătos.

Dr. Corina zugravu

Medic primar Igienă şi Alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică, Bucureşti

Pesticidele, dacă sunt folosite aşa cum trebuie, adică nu în cantitate mare, lăsând interval între stropire şi recoltare, şi dacă legumele şi fructele se spală bine înainte de consum nu sunt periculoase.

Nu e posibil să mâncăm produse fără pesticide, chiar şi produsele bio se cultivă cu ajutorul anumitor pesticide. De ce nu e posibil? Pentru că le mănâncă rapid paraziţii şi productivitatea ar scădea dramatic. Exista limite ale reziduurilor, totul este supravegheat foarte bine. Din când în când, însă, mai scapă câte ceva în cantitate prea mare, dar nimic serios.