Cum îţi dai seama că ai lipsă de cupru

1 2 jpg jpeg

Oboseşti repede

Dacă lipsa de fier duce la anemie, lipsa de cupru ne face să ne simţim obosiţi şi fără energie. Cuprul ajută la absorbţia fierului, aşa că dacă avem prea puţin cupru în corp, nici fierul nu-şi mai face treaba ca la carte.

Te îmbolnăveşti frecvent

Cuprul ajută la menţinerea unui sistem imunitar puternic, iar lipsa lui duce la inabilitatea corpului de a lupta cu infecţiile. Numărul de neutrofile (celulele albe aflate în prima linie a apărării corpului) scade din cauza lipsei de cupru, dar o alimentaţie potrivită, în care introducem ciocolată neagră, fructe de mare sau nuci, poate rezolva acest deficit.

Ai oase fragile

O cantitate prea mică de cupru în corp ar putea fi una dintre cauzele osteoporozei. Osteoporoza înseamnă fragilizarea oaselor şi afectează mai ales femeile care au depăşit vârsta de 50 de ani. Pierderea de masă osoasă poate fi încetinită prin administrarea de suplimente de cupru împreună cu zinc şi calciu.

Ai o memorie deficitară

Cuprul are un rol important în funcţionarea şi dezvoltarea creierului, iar lipsa lui duce la dificultăţi de concentrare şi învăţare. Unele studii au asociat lipsa de cupru cu boala Alzheimer, persoanele afectate având în creier cu 70% mai puţin cupru decât cele fără Alzheimer.

Ai dificultăţi la mers

Dacă observăm de la o vreme că avem dificultăţi la mers, cauza ar putea fi lipsa de cupru. Enzimele din corp folosesc cuprul pentru a menţine sănătatea coloanei vertebrale, iar lipsa acestui element le face să nu mai funcţioneze corect.

Albeşti prematur

Cuprul este utilizat de enzimele care creează melanina, pigmentul care determină culoarea părului şi a pielii. Un nivel scăzut de cupru în corp influenţează negativ formarea de melanină, ceea ce ar putea duce la albirea prematură a părului.

De unde ne procurăm cuprul

Din fericire, multe alimente conţin o cantitate suficientă de cupru, care acoperă cerinţele corpului. Ficatul de vită, scoicile, ciocolata neagră, semiţele de susan, floarea-soarelui şi caju consumate cu moderaţie furnizează suficient cupru pentru a ne ajuta să menţinem un nivel sănătos al acestui mineral în sânge.