Cum alegem vasele de gătit

1 2 jpg jpeg

Sunt o mulţime de vase disponibile în comerţ, de forme şi calitate diferite. Nu toate sunt însă şi alegeri bune, dacă e să luăm în considerare ultimele studii. Oalele din aluminiu, de exemplu, produc în timp tulburări hormonale. Alte studii au scos la iveală că aluminiul ar putea fi implicat şi în apariţia bolii Alzheimer. Fonta, material durabil şi fără riscuri Oalele de fontă sunt ideale pentru gătit, pentru că nu intoxică mâncarea cu chimicale. În plus, aceasta nu se lipeşte de fundul vasului. Dacă sunt păstrate cu grijă, aceste vase pot fi utilizate mult peste 10 ani, deoarece sunt foarte rezistente. Mai mult, reţin căldura şi, în timp, dezvoltă o suprafaţă non-aderentă, mai eficientă chiar decât teflonul. Inoxul reţine mai bine căldura Şi oalele de inox sunt o alegere bună în materie de vase de gătit. Acest material nu eliberează substanţe nocive în alimente. De preferat, alege vasele care au pereţi şi bază groase, pentru că reţin mai bine căldura în timpul gătitului. Foloseşte la amestecat spatule sau linguri din lemn ori inox, pentru a nu zgâria suprafaţa oalei. Yena şi ceramica, ideale pentru cuptor Vasele de yena sunt potrivite când vine vorba de prepararea mâncării la cuptor şi, în plus, au un preţ convenabil. Yena, adică sticlă termorezistentă, este un material care distribuie uniform căldura şi nu modifică gustul preparatelor. De asemenea, vasele de yena sunt uşor de curăţat.

La rândul ei, ceramica este un material ideal atât pentru tigăi, cât şi pentru vasele mari, potrivite pentru cuptor. Sunt de preferat vasele realizate integral din ceramică, dar şi cele căptuşite cu acest material, în strat consistent. Acestea rezistă bine şi la temperaturi de peste 220 °C şi distribuie uniform căldura. Când se deteriorează, aceste vase trebuie aruncate.

Un material care nu ne pune sănătatea în pericol este emailul. Când cumperi astfel de oale, ai grijă ca stratul de email să fie cât mai gros. În acest fel, oala va rezista în timp şi la temperaturi ridicate.

Atenţie! Când se zgârie sau se ciobesc, aceste vase trebuie aruncate, pentru că în procesul de smălţuire se adaugă şi plumb, care poate ajunge în mâncarea gătită.

Găseşti în comerţ diferite vase din aluminiu, acoperite teflon, care nu permite aluminiului să intre în contact cu alimentele. Asta dacă în teflon nu s-au produs zgârieturi. Alege însă teflonul fără acidul perfluorooctanoic sau PFOA, despre care studiile au arătat că este periculos pentru sănătate.