Controleaz─â simptomele fibromialgiei prin diet─â

1 2 jpg jpeg

De asemenea, acest sindrom se caracterizeaz─â prin puncte sensibile localizate ┼či tulbur─âri de somn, sl─âbiciune ┼či o varietate de alte simptome.

Din cauza faptului c─â medicii sunt nesiguri ├«n privin┼úa cauzei care declan┼čeaz─â fibromialgia, tratamentul poate fi anevoios ┼či frustrant. ├Än ceea ce prive┼čte dieta de zi cu zi, unii pacien┼úi au observat ├«nr─âut─â┼úiri ale simptomelor sindromului la consumul anumitor alimente. ├Än cazul ├«n care suferi de o astfel de afec┼úiune, iat─â c├óteva schimb─âri de alimenta┼úie care ar putea s─â controleze simptomele fibromialgiei.

Ia suplimente pe baz─â de vitamina D

Deficien┼úa de vitamina D poate ├«nr─âut─â┼úi simptomele fibromialgiei. Studiile arat─â c─â lipsa vitaminei D din organism poate cauza dureri musculare ┼či arteriale, motiv pentru care doctorii recomand─â suplimentele de vitamina D, mai ales ├«n timpul sezonului rece, c├ónd organismul nu poate s─â absoarb─â aceast─â vitamin─â prin intermediul razelor solare.

Evit─â aditivii alimentari

Majoritatea alimentelor con┼úin numero┼či aditivi, care pentru persoanele care sufer─â de anumite afec┼úiuni, pot fi periculoase. Glutamatul de monosodiu ┼či aspartamul pot ac┼úiona ca excitotoxine, un grup de chimicale care au puterea de activa neuronii ce cresc sensibilitatea la durere. Astfel, persoanele care sufer─â de fibromialgie ┼či-ar putea reduce simptomele dac─â ar renun┼úa la alimentele care con┼úin astfel de aditivi.

M─ân├ónc─â pe┼čte

Acizii gra┼či Omega-3 care se g─âsesc din plin ├«n pe┼čte sunt cunoscu┼úi pentru rolul lor de a reduce inflama┼úiile. Potrivit unui studiu, persoanele care au luat suplimente pe baz─â de acizi gra┼či Omega-3 timp de 3 luni au sesizat reducerea durerilor articulare. De┼či la cercetare nu au luat parte persoane care sufer─â de fibromialgie, medicii le recomand─â ┼či acestora consumul de alimente bogate ├«n acizi gra┼či Omega-3.

Nu uita de legume ┼či fructe

Unele cercet─âri arat─â c─â stresul oxidativ poate fi o cauz─â care duce la apari┼úia fibromialgiei. Stresul oxidativ se declan┼čeaz─â atunci c├ónd organismul nu produce suficien┼úi antioxidan┼úi care s─â lupte ├«mpotriva radicalilor liberi. ├Äns─â, majoritatea fructelor ┼či legumelor sunt bogate ├«n antioxidan┼úi (precum vitaminele A, C ┼či E) necesari bunei func┼úion─âri a organismului, motiv pentru care este indicat s─â le incluzi ├«n alimenta┼úia de zi cu zi.