Consumă soia dacă ai hipertensiune!

2 jpg jpeg

Cercetătorii au analizat efectelele fitoestrogenilor, care există în concentraţii ridicate în soia, asupra tensiunii arteriale.

Fitoestrogenii (isoflavonele) sunt substanţe apropiate de estrogenului uman, un hormon feminin care contribuie la sinteza monoxidului de azot, cunoscut pentru proprietatea sa de a dilata vasele sangvine, reducând astfel tensiunea arterială.

Rezultatele studiului arată că persoanele care au consumat soia în mod constant (peste 2,5 miligrame pe zi) au avut o tensiune arterial sistolică mai mică, în comparaţie cu persoanele care au consumat mai puţin de 0,33 miligrame.

Un pahar cu lapte de soia conţine 22 de miligrame de isoflavone, precizează Safiya Richardson, medic la Universitatea Columbia din New York, coordonatoarea acestui studiu.

Studiul a fost realizat pe 5.115 americani caucazieni şi de culoare, cu vârstele cuprinse între 18-30 de ani, care au fost monitorizaţi şi examinaţi la diverse intervale.

Luptă împotriva cancerului

Soia este singura sursă naturală de aminoacizi esenţiali (valină, leucină, lizină, treonină, izoleucină, triptofan şi fenilalanină) şi conţine, de asemenea, minerale, precum calciu, fier, zinc, fosfor, magneziu, vitamine din complexul B, fibre şi acizi graşi Omega-3.

Mai mult, datorită fitoestrogenilor, soia are şi un alt beneficiu asupra organismului: luptă împotriva cancerului de sân şi de prostată. Fitoestrogenii din soia au efecte “anti-estrogenice”, cu alte cuvinte nu permite estrogenilor să ajungă la receptori, prevenind astfel apariţia cancerului la sân.

Menţine sistemul osos sănătos

Consumul de produse alimentare pe bază de soia ajută şi la îmbunătăţirea densităţii osoase, prevenind astfel fracturile. Daidzein-ul, un tip de fitoestrogen, acţioneaza similar medicamentelor ipriflavine, deja folosite in Europa si Asia în tratarea osteoporozei.