Conservele de iarnă ne feresc de infecţii
Prin fermentare, murăturile au un conţinut ridicat de acid lactic, foarte sănătos pentru organism. Acest acid ajută la dezvoltarea bacteriilor „bune” din intestine, fortificând astfel sistemul imunitar, diminuând nivelul colesterolului „rău” şi îmbunătăţind circulaţia.
Unele studii au arătat că murăturile obţinute prin fermentare sunt benefice în astm, în unele afecţiuni ale pielii şi în cancer de colon. De asemenea, oţetul folosit la conservare are proprietăţi antibacteriene, fiind benefic pentru infecţiile urinare şi pentru inhibarea bacteriei E.coli, care poate cauza infecţii serioase. Cel mai indicat oţet este cel obţinut din mere sau din vin.
Murăturile ajută digestia
Sărace în calorii şi în grăsimi, murăturile sunt bogate în fibre, necesare în procesul de digestie. De asemenea, datorită conţinutului de antioxidanţi, sunt recomandate în prevenirea cancerului.
Potrivit unui studiu suedez realizat la Universitatea din Lund, bacteria Lactobacillus plantarum aflată în unele murături ar fi eficientă în tratarea pneumoniei.
Mărarul, nelipsit din conservele cu castraveţi muraţi, conţine flavonoizi, substanţe cu proprietăţi anticancerigene. Varza murată este bogată în vitaminele C, B1, B2 şi B6, în minerale (calciu) şi oligoelemente (iod) necesare funcţionării organismului.
Citeşte şi:
- Murăturile, un bun aliat împotriva cancerului
- Păstrează cât mai sănătos murăturile
- Murăturile ajută DIGESTIA
Hipertensivi, atenţie la varza acră!
Pentru că au un conţinut ridicat de sare, persoanele cu hipertensiune arterială trebuie să fie precaute în consumarea murăturilor, varza acră fiind cea mai sărată dintre ele.
Nici persoanele cu gastrită şi ulcer gastro-duodenal nu ar trebui să mănânce murături, pentru că acestea stimulează aciditatea gastrică. La rândul lor, dulceţurile şi gemurile nu sunt indicate diabeticilor, pentru că au un conţinut ridicat de zahăr.
Sterilizare incorectă, risc de botulism
O regulă de bază pentru a avea conserve cât mai sănătoase este sterilizarea corectă a acestora. Fie că este vorba de conservele de casă sau de cele industriale, ele se pot contamina cu Clostridium botulinum, bacteria care produce botulism, o infecţie deosebit de periculoasă, manifestată prin vărsături, greaţă şi prin dureri abdominale.
Prezenţa de urgenţă la medic este mai mult decât necesară, pentru că botulismul duce la paralizie. Nu consuma conserve cu capacul bombat, cu mucegai sau dacă au unele modificări, pentru că sunt suspecte să conţină bacteria periculoasă.