Cerealele integrale ajută inima

1 2 jpg jpeg

Cea mai mare cantitate de antioxidanţi se găseşte în făina integrală din orz, după care urmează făina albă de porumb, făina integrală de ovăz, făina integrală de grâu şi, nu în ultimul rând, făina integrală de orez. Iată de ce e bine să consumaţi cereale integrale.

Sunt bogate în antioxidanţi

Nutriţioniştii susţin că cerealele integrale reprezintă o alegere bună deoarece sunt o sursă importantă de nutrienţi, precum fibre, vitamine, minerale, antioxidanţi, esenţiali în alimentaţia tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Mai mult, ele conţin nutrienţi cu proprietăţi antioxidante, precum vitamina E şi seleniu, care se găsesc în germenul bobului de grâu.

Antioxidanţii din plante sunt asociaţi cu reducerea riscului de apariţie a anumitor boli, inclusiv a bolilor cardiace şi a cancerului.

Scad riscul de diabet

Înlocuirea cerealelor rafinate cu cereale integrale poate reprezenta o modalitate simplă de menţinere a unui nivel sănătos al glicemiei şi al insulinei, ceea ce înseamnă că riscul de a face diabet scade.

Ajută digestia

Un bol cu cereale integrale dimineaţa reglează tranzitul intestinal şi, implicit, îmbunătăţeşte digestia. În plus, stimulează funcţiile colonului, prevenind apariţia tumorilor şi reducând frecvenţa cancerului la nivelul sistemului digestiv (stomac, colon, vezică).

Grâul, bun în curele de slăbire

Datorită conţinutului slab de grăsimi şi ridicat de fibre, produsele pe bază de grâu, sau amestecurile de cereale integrale care conţin grâu dau o senzaţie de saţietate, iar foamea nu vă dea bătăi de cap pentru mai mult timp. De aceea, specialiştii recoamndă în curele de slăbire multe cereale.

Ovăzul combate insomnia

Terapeuţii îl recomandă în afecţiuni precum astenia, anorexia mentală, stare de convalescenţă, surmenaj, îmbătrânire, demineralizare sau osteoporoză. Ovăzul are virtuţi hipnotice, ajută la tratarea insomniei şi contribuie la tonifierea sângelui, fiind un bun stimulent al glandei tiroide.

Orezul brun previne osteoporoza

Orezul integral are o concentraţie optimă de magneziu, iar prezenţa potasiului este extraordinar de benefică pentru reducerea acidităţii din sânge şi pentru menţinerea densităţii osoase. Acest fapt ajută la prevenirea riscului de osteoporoză. Prezenţa potasiului recomandă orezul şi în bolile cardio-renale.