Cele mai sănătoase alimente de post
Fructe şi legume consumate ca atare Postul sănătos ar trebui să însemne un consum sporit de fructe proaspete, de salate de legume şi alimente bogate în amidon, cu un indice glicemic redus, care se absorb lent. Alături de o digestie simplificată, creşterea aportului de vitamine şi minerale din această perioadă susţine funcţionarea corespunzătoare a organismului, în special la începutul sezonului rece.
Fructele şi legumele îţi aduc fibre, te scapă de neplăceri digestive, de constipaţie. Cele intens colorate, roşii, portocalii, verzi, violete, dar şi negre au un conţint ridicat de antioxindanţi care combat îmbătrânirea cauzată de acţiunea oxidativă a radicalilor liberi şi stimulează procesul de ardere a grăsimilor. Mâncând mai des fasole verde şi legume verzi, în general, vei avea şi mai multă energie. Acestea reduc tensiunea arterială şi facilitează oxigenarea sângelui.
Postul nu este lipsit de importanţă pentru sănătate, pentru că ajută corpul să se regenereze şi să piardă mai puţină energie pentru digerarea alimentelor. Grăsimile saturate provenite din dieta bogată în carne cresc nivelul colesterolului rău, fapt care sporeşte şi riscul de boli ale inimii.
Alunele, seminţele, nucile, mâncate în cantitate mică, precum şi peştele, în zile cu dezlegare, sunt surse excelente de acizi graşi Omega-3 şi magneziu, cunoscute pentru faptul că previn bolile cardiovasculare şi au efect antiinflamator. Seminţele de in au şi ele rol cardioprotector. Conţin şi antioxidanţi, fibre care, odată pătrunse în organism, reduc absorbţia de colesterol din alimente şi stimulează eliminarea toxinelor din organism.
Pentru a da gust mâncărurilor, foloseşte în locul sării piper, usturoi, ceapă, ghimbir care intensifică procesele metabolice şi ard caloriile. De asemenea, te-ar ajuta să adaugi fenicul, coriandru, rozmarin, diverse ierburi aromatice care au avantajul de a-ţi îmbunătăţi digestia, de a alunga balonarea, durerile stomacale. Aceste neplăceri provin şi din obişnuinţa de a mânca mai mult. Lipsa de alimente săţioase sau proteice te aduce în situaţia de a creşte cantitatea, de aceea e bine să încerci să mănânci mai des şi să consumi lichide la 30 de minute după ce ai mâncat, precum şi prin fracţionarea meselor.
Nu greşeşti dacă mănânci în post linte, năut, fasole uscată şi mazăre, pentru că îţi aduc un plus de proteine şi fibre. Mai mult, reduc apetitul culinar şi-ţi iau gândul de la dulciuri şi de la alte gustări nesănătoase. Aceleaşi efecte au şi cerealele precum quinoa, ovăz, orez brun, müsli, dar şi cartofii preparaţi la cuptor. Nu au prea multe calorii, se digeră în timp scurt, deci nu cresc foarte mult nici glicemia.
Organismul se poate adapta cu uşurinţă, iar postul doar pare lung, pentru că, de fapt, cele 40 de zile sunt o nimica toată pentru corpul nostru. Unde mai pui că majoritatea se limitează la 2-3 săptămâni, deci nu ţin tot postul. Mâncarea vegetală poate părea fadă pentru cei obişnuiţi cu gustul cărnii, dar pot adăuga condimente care dau un gust foarte bun oricărui fel de mâncare.
Este indicat să eviţi în post:
- excesul de sare, ulei, zahăr;
- paste, covrigi, produse de patiserie, pâine în cantitate mare;
- prăjelile şi rântaşurile;
- produsele de post din comerţ cu aditivi şi un conţinut mare de sare.
...sfecla, morcovii, ridichea şi ceapa roşie intensifică procesul natural de detoxificare, ajutând ficatul să se debaraseze de toxine?