Cele mai întâlnite mituri alimentare

1 2 jpg jpeg

Sarea de mare este mai sănătoasă decât cea normală?

Din punct de vedere al conţinutului de sodiu, acesta este identic în ambele tipuri, însă sarea de mare are magneziu şi calciu, două minerale esenţiale organismului.

Popularitatea din ce în ce mai mare a sării de mare este dată de procedeul de obţinere, prin evaporarea naturală, fără utilizarea de aditivi. Sarea normală este recomandată în special persoanelor în care prezenţa iodului este deficitară şi este nevoie de sporirea lui prin alimentaţie.

Aşadar, pentru situaţia în care se preferă o sare mai puţin prelucrată industrial şi fără adaos de iod, sarea de mare reprezintă o opţiune mai bună.

Ouăle cresc colesterolul?

Este poate unul dintre cele mai des întâlnite mituri alimentare, fiind cât se poate de fals. Nivelul crescut al colesterolului este legat de regimul alimentar al unei persoane şi nu de consumul unui aliment anume.

„Ouăle sunt alimente sănătoase, complexe, cu un impact favorabil asupra metabolismelor, inclusiv cel lipidic. Chiar şi marile instituţii medicale recomandă până la 6-8 ouă pe săptămână persoanelor care le pot consuma“, explică medicul nutriţionist Adrian Copcea.

Sucurile fără zahăr sunt mai sănătoase?

Dacă le analizăm din punct de vedere al zaharurilor, toate sucurile conţin zahăr. Chiar şi cele naturale au în compoziţia lor fructoză şi glucoză. Ceea ce face diferenţa între cele două tipuri de suc este aportul de vitamine şi minerale.

În timp ce sucurile îmbuteliate sunt compuse din apă, zahăr, arome, aditivi şi o cantitate limitată de pulpă de fruct, cele naturale, proaspăt stoarse, sunt bogate în fibre şi substanţe nutritive. Totuşi, aportul direct de fructoză este în prezent considerat un factor defavorabil asupra metabolismului pe termen lung.

Pâinea îngraşă?

La fel ca în cazul mitului legat de ouă şi colesterol, pâinea nu influenţează direct procesul de acumulare a kilogramelor, acesta fiind un fenomen complex. Există însă o legătură între pâine şi îngrăşare, aceasta fiind destul de consistentă şi cu un număr important de calorii (235 la suta de grame).

În acelaşi timp, este o sursă de carbohidraţi şi glucide. Pâinea se consumă uşor (mai ales cea albă şi proaspătă), iar pentru a o transforma în energie, corpul nu solicită mult metabolismul.

„Deşi nu se poate afirma că pâinea îngraşă, totuşi, ea este unul din alimentele care îngraşă cel mai uşor, dacă există o predispoziţie şi un stil de viaţă inadecvat“, susţine medicul Adrian Copcea.

Consumul crescut de zahăr provoacă diabet?

Acest mit este parţial fals. Nu există nicio legătură între prezenţa unei cantităţi însemnate de zahăr în organism şi declanşarea metabolismului, însă implicaţiile sunt indirecte.

Mai exact, zahărul conţine multe calorii, ceea ce predispune la obezitate, una dintre principalele cauze ale apariţiei diabetului de tip 2 (cel tipic persoanelor supraponderale). De asemenea, zahărul afectează buna funcţionare a metabolismului şi duce la creşterea nivelului de trigliceride, o afecţiune asociată cu diabetul. Dr. Adrian Copcea, medic nutriţionist, Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca

Deşi ştiinţa nu a formulat o legătură extrem de puternică între consumul crescut de zahăr şi diabet nu înseamnă că acest obicei trebuie încurajat, dimpotrivă: persoanele care consumă mult zahăr, chiar şi cele care nu se îngraşă semnificativ, îşi deturnează metabolismele şi îşi fac rău printr-un fenomen de malnutriţie cauzat de absenţa din meniul zilnic a altor substanţe hrănitoare care sunt înlocuite cu zahăr şi derivate.