Cele mai bune alimente care hidratează

2 shutterstock 423108550 jpg jpeg

Pe caniculă, corpul are nevoie de surse de lichide care să se aimileze treptat. Ştiai că apa băută ”dintr-o înghiţitură” se elimină imediat din corp, fără a hidrata ţesuturile? De aceea, specialiştii recomandă apa din fructe sau legume, care pătrunde şi hidratează organismul treptat. Este important să ne hidratăm corespunzător prin alimentaţie pentru a evita apariţia durerilor de cap, a stărilor de ameţeală sau a celor de oboseală.

Ce fructe să incluzi în dietă

Mărul

,, Un măr pe zi ţine doctorul departe!” - spune o veche zicală din bătrâni. De-a lungul timpului numeroase studii au arătat că substanţele din coaja merelor ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi chiar a cancerului. Un măr de mărime medie conţine 110 ml de lichid.

Ananasul

Printre fructele verii care nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie se numără şi ananasul. Uită de ananasul pe care îl poţi găsi în comerţ la cutii şi alege fructul proaspăt! Ananasul conţine o substanţă cunoscută sub numele de bromelaină, care ajută la digestie şi la detoxifierea organismului. Ananasul te ajută să te hidratezi şi poate ţine locul unui desert delicios şi răcoritor.

Pepenele roşu

Unul dintre cel mai hidratante fructe ale verii, pepenele roşu conţine cea mai mare parte apă (aproximativ 95%), dar şi săruri de hidratare, precum magneziu, potasiu, calciu şi sodiu. Fructul este perfect pentru zielele călduroase de vară şi te poate ajuta să echilibrezi pierderile de lichide din organism.

Legumele pe care le poţi consuma

Castravetele

Asemeni pepenului roşu, castravetele este compus mare parte din apă (95-96%), fiind un bun ajutor pentru a-ţi potoli setea. Consumaţi proaspeţi, în salate sau supe, castraveţii păstrează pentru mai mult organismul hidratat. O altă modalitatea bună de a te hidrata este să adaugi într-un pahar de apă câteva felii de castravete.

Varza

Cu un conţinut bogat în vitamine (A şi C), varza nu numai că ajută la hidratarea organismului, dar poate reduce nivelul colesterolului ,,rău”şi este un bun aliat în curele de slăbire. Sub formă de salată, varza oferă organismului importante cantităţi de antioxidanţi şi de minerale.

Ţelină

O altă legumă care te ajută să te hidratezi pe timpul verii şi îţi oferă vitaminele şi mineralele necesare organimului este ţelina. Deşi este un pic mai greu de ,,ronţăit”, ţelina conţine mare parte apă, dar şi antioxidanţi. Adăugată în supe sau în salate ţelina poate preveni anemia.

Salata verde

Cu un conţinut de peste 90 % de apă, salata verde te ajută să te hidratezi în zilele călduroase de vară, dar ,,are grijă”de digestia şi de silueta ta. O bună sursă de nutrienţi, fibre, antioxidanţi şi betacaroten, salata verde nu ar trebui să lipsească din alimentaţia zilnică a zilelor de vară.

Ce este bine să bei

Ceaiul de rooibos

Dacă îţi este sete, dar ai vrea altceva decât apă, ceaiul de rooibos este alegerea perfectă, în special pentru zilele toride de vară. Nu conţine cofeină, precum ceaiul verde, dar este foarte răcoritor şi hidratant. În plus, ceaiul este o sursă importantă de vitamina C şi de antioxidanţi, care îmbunătăţesc starea de sănătate şi te menţin hidratat întreaga zi.

Paradoxal, dacă îl bei cald, corpul tău îşi va regla temperatura mai rapid decât dacă l-ai bea de la frigider. Ceaiul cald ajută la dilatarea vaselor de sânge, lucru ce duce la scăderea temperaturii corpului.

Sucul de roşii

Sucul de roşii conţine în proporţie de aproximativ 90% apă, ceea ce îl face nu doar o băutură sănătoasă, inclusiv pe perioada dietelor, ci şi o bună alegere pentru micul dejun sau pentru gustare. Deoarece are efect răcoritor, sucul de roşii te ,,hrăneşte” şi te hidratează pentru a face faţă cu brio căldurilor de afară.

Apă cu lămâie

O bună opţiune pentru a te hidrata în zilele călduroase este şi apa cu lămâie. Mai adaugi doar puţină miere de albine şi mentă şi imediat ai obţinut o limonadă. Pe lângă faptul că este o sursă importantă de vitamina C, apa cu lămâie te va energiza rapid şi-ţi va potoli setea pentru o perioadă mai lungă de timp decât apa simplă.

Sfaturi pentru a te hidrata pe timpul verii

- evită din alimentaţie preparatele picante, cel sărate, fie cele bogate în grăsimi;

- evită pe cât posibil sucurile carbogazoase, deoarece conţin mulţi îndulcitori care fac mai mult rău decât bine organismului. În plus, nu-ţi potolesc setea decât pentru puţin timp;

- mare pate dintre legumele, fructele şi băuturile care te hidratează îţi oferă şi energia necesară pentru a face faţă sarcinilor de la serviciu sau a celor de acasă.