Ceapa verde reduce colesterolul rău şi stimulează imunitatea

1 2 jpg jpeg

Primăvara aduce în pieţe o multitudine de legume verzi, printre care şi ceapa. Unii o preferă crudă, adăugată într-o salată, alţii o consumă alături de ciorbe sau tocăniţe, iar alţii o pun într-o plăcintă cu brânză şi mărar. Pe lângă gustul care îmbunătăţeşte preparatele alimentare, ceapa are şi beneficii pentru sănătate.

Alicina, una dintre substanţele aflate în compoziţia cepei, contribuie la scăderea colesterolului, precum şi a tensiunii arteriale, mai ales dacă este combinată cu alimente bogate în potasiu (ciuperci, avocado, spanac, fasole albă şi neagră). Ceapa conţine şi quercitină, un alt element care a arătat, conform studiilor, că este legat de scăderea nivelului de colesterol, micşorând astfel riscul de ateroscleroză, atac cerebral şi infarct.

Ceapa verde e bogată în vitamine

Bogată în vitamina C, ceapa verde este şi un aliat al sistemul imunitar, stimulând producţia de globule albe, dar şi producţia de colagen, cu rol în regenerare celulară şi a ţesuturilor. În plus, vitaminele şi mineralele din ceapă, şi în special vitamina K, au un rol important în menţinerea densităţii osoase, prin producerea de osteocalcină (proteină care captează calciul în os), ferindu-ne de apariţia osteoporozei.

Deşi persoanele cu stomac sensibil au dificultăţi în a consuma ceapă verde, în general, aceasta tratează discomfortul digestiv şi elimină bacteriile, mai ales salmonella. De asemenea, ceapa verde creşte eficienţa intestinală în ceea ce priveşte absorbţia de nutrimente din alimentaţie.

Se pare că tot quercitina, alături de vitaminele C şi K din ceapa verde, ajută la prevenirea cancerului de sân, prostată, plămâni, colon şi ovarian, antioxidanţii reducând nivelul de radicali liberi care contribuie la apariţia cancerului.