Ce sunt antioxidanţii şi ce nu ştiai despre ei

1 2 jpg jpeg

Antioxidanţii se găsesc în principal în fructe şi legume, plante marine şi unele fructe de mare. Sunt mii de compuşi antioxidanţi, dar cei mai întâlniţi în regimuri şi diete sunt vitamina A, vitamina E, beta-caroten şi licopen. Ei pot fi produşi artificial şi consumaţi sub formă de suplimente.

Ce sunt radicalii liberi?

Oxidarea poate „sparge “ atomii, astfel încât unii electroni nu mai au pereche, situaţie care afectează grav stării de sănătate celulară. Pe scurt, treaba stă în felul următor: radicalii liberi se află în permanentă vânătoare de electroni fără pereche pentru a-şi „depune“ proprii atomi amestecaţi. Prin asta se creează o reacţie în lanţ, care poate afecta mult celulelor, factor ce favorizează apariţia mai multor boli.

Ce fac antioxidanţii

În lupta împotriva afecţiunilor, indiferent de natura lor, antioxidanţii joacă rolul de protecţie. De asemenea, ei pot ajuta la repararea efectelor nocive pe care le au radicalii liberi asupra celulelor din organism.

Citeşte şi:

Cum protejăm antioxidanţii din fructele de pădure

Combinaţia de legume, cea mai bună sursă de antioxidanţi

Cele mai bune ceaiuri antioxidante

Antioxidanţii ne sunt prieteni sau duşmani?

Antioxidanţii - pro şi contra

Există puţine dovezi ştiinţifice că antioxidanţii, în special cei produşi artificial, sunt „ingredientul-minune“ care ne-ar proteja de bolile de inimă, infarct sau cancer. De fapt, unele studii au arătat că beta-carotenul consumat în exces poate creşte riscul de cancer la plămâni la fumători.

Altele au confirmat faptul că pacienţii care au luat suplimente cu antioxidanţi în timpul tratamentelor li s-a înrăutăţit situaţia. Cercetările referitoare la bolile de inimă, respectiv infarct, arată că antioxidanţii (folosiţi chiar şi în combinaţii diferite) au efect placebo (cu excepţia vitaminei E care chiar a a vut efect benefic asupra femeilor cu boli cardiovasculare).

Dincolo de toate acestea, nimeni nu poate contesta efectul benefic al antioxidanţilor naturali, mai ales că ei provin din fructe, legume, seminţe şi cereale.

Unde găsim antioxidanţii naturali?

Vitamina E se găseşte în nuci, alune, migdale, toate cerealele, legume, uleiuri vegetale, seminţe de floarea soarelui, iar vitamina C în citrice, roşii, legume cu frunze verzi şi căpşuni.

Vitamina A o poţi lua din cartofii dulci, broccoli, morcovi, pepene galben, varză, prune, piersici, iar beta-carotenul din dovleac şi morcovi.

Peştele, carnea roşie, cerealele, seminţele, ouăle, usturoiul şi laptele sunt bogate în seleniu.