Ce să mănânci ca să fii fericit

1 2 jpg jpeg

Există însă alternative care asigură corpului un nivel crescut de dopamină, hormonul care schimbă dispoziţia proastă în una de zile mari, îmbunătăţeşte activitatea mintală şi, poate cel mai important, îţi dă o stare de… fericire.

Iată care sunt principalele alimente care stimulează şi cresc nivelul de dopamină din corp.

Legumele bogate în proteine

Fasolea de orice culoare, lintea şi mazărea sunt surse bogate în proteine, lucru cunoscut şi de care profită în special vegetarienii. Pe lângă proteine, aceste legume sunt apreciate şi pentru că eliberează în corp hormoni ca dopamina şi noradrenalina, care au capacitatea de a semnala organismului senzaţia de saţietate şi de a-i da o stare generală de bine. Broccoli, bun pentru siluetă

Broccoli este o legumă pe care ar trebui s-o includem în meniul zilnic, datorită conţinutului mare de proteine esenţiale corpului.

2 jpg jpeg

Acestea ajută metabolismul să funcţioneze la nivel optim şi poate grăbi procesul de slăbire.

Aminoacidul din compoziţie este o proteină care eliberează hormonul dopamină în corp şi îţi schimbă starea de spirit.

Cu un conţinut mare de vitamine şi minerale, sfecla roşie asigură corpului prin consum în special necesarul de fier. În plus, sfecla este o sursă importantă de aminoacizi, printre care şi betaina, o proteină care are rol de antidepresiv şi care stimulează producţia de dopamină din corp.

2 jpg jpeg

În concluzie, mâncând sfecla roşie eşti mai aproape de fericire cu fiecare înghiţitură.

Morcovii au în compoziţie vitaminele A, C, E, K, potasiu, tiamină, niacină, vitamina B6, acid folic şi mangan. Graţie acestor vitamine şi minerale, morcovii pot încetini procesul de îmbătrânire şi pot scădea riscul de boli de inimă.

1 2 jpg jpeg

Mai mult, morcovii pot menţine sănătatea dinţilor şi a ficatului şi oferă corpului putere să lupte cu infecţiile. Vitamina E din compoziţie reduce nivelul de radicali liberi care degradează celulele cerebrale şi, ca şi aminoacizii din broccoli şi sfeclă, stimulează producerea de dopamină, hormonul fericirii.

Fructul delicios, consistent şi bogat în proteine esenţiale este foarte apreciat de către sportivi şi tinerii aflaţi în pragul examenelor importante, pentru că dă energie şi creşte capcitatea de rezistenţă a corpului.

2 jpg jpeg

Banana conţine aminoacidul numit tirozină, care, spun specialiştii, creşte nivelul de dopamină din creier. Mai mult, banana este una dintre cele mai bune surse de tirozină, substanţa care ajută şi în procesul de slăbire.

Merele fac parte din lista fructelor care aduc beneficii pentru întreaga sănătate. Reduc colesterolul „rău“, te ajută să slăbeşti, întăresc imunitatea, reduc nivelul de zahăr din sânge, ţin sub control tensiunea arterială şi luptă împotriva apariţiei bolilor mintale, cum e Alzheimer.

2 jpg jpeg

De asemenea, merele conţin antioxidantul cuercitină, care este responsabil pentru menţinerea sănătăţii cerebrale şi care previne degenerarea neuronilor.

Mai multe poţi citi pe aceeaşi temă:

Migdalele şi susanul aduc şi ele fericirea

Ca şi bananele, migdalele sunt o altă sursă importantă de tirozină, aminoacidul care creşte nivelul de dopamină din corp şi îmbunătăţeşte dispoziţia.

1 2 jpg jpeg

Ideal ar fi ca migdalele să fie consumate fără adaos de sare şi fără a fi caramelizate, pentru că altfel efectele benefice vor fi mai mici decât efectele adverse care pot apărea în corp.

Susanul conţine şi el tirozină, deci gustul plăcut al seminţelor de susan te vor face să te simţi mai bine, măcar pentru câteva clipe.

Lângă seminţele de floarea-soarelui, seminţele de dovleac ocupă un loc aparte în preferinţele românilor când vine vorba de gustări apetisante bune de ronţăit.

2 jpg jpeg

Sunt gustoase, hrănitoare şi aduc o serie de beneficii pentru sănătate corpului: scad colesterolul „rău“, reduc riscul de apariţie a cancerului, întârzie instalarea osteoporozei şi previne acumularea pietrelor la rinichi.

Substanţa chimică din compoziţie, numită L-triptofan, este, de fapt, ingredientul secret din seminţele de dovleac. Acesta îmbunătăţeşte dispoziţia şi îl face pe cel care le consumă un pic mai fericit.