Ce să faci pentru a preveni deshidratarea
Apa este esenţială pentru procesele metabolice ale organismului. Când necesarul de apă este insuficient, digestia se îngreunează, iar procesul de eliminare a toxinelor este perturbat. Printre manifestările deshidratării, se numără uscarea gurii şi a buzelor, urina închisă la culoare, crampele musculare, lipsa de concentrare, somnolenţa, scăderea tensiunii, durerea de cap, tulburările de memorie şi lipsa de energie. Necesarul de apă variază în funcţie de vârstă, de starea generală a organismului, de activitatea fizică, de prezenţa sau nu a febrei şi de temperatura exterioară.
„Hidratarea în timpul verii este extrem de importantă din mai multe puncte de vedere: apa este nu doar suportul desfăşurării reacţiilor chimice din întreg organismul, dar,în mod special,vara apa este implicată în reglarea presiunii sangvine şi în termoreglare.Deshidratarea, pe lângă efectele fizice, înspecial osmotice (un parametru de presiune a lichidelor în care apa este implicată împreună cu electroliţii, în special sodiul), poate produce efecte negative asupra sănătăţii, inclusiv tulburări de concentrare, de ritm cardiac, oboseală. Necesarul de apă este începând cu vârsta de 9 ani de peste 2 litri pe zi, la vârsta adultă necesarul fiind pentru bărbaţi de aproximativ 3 litri şi jumătate pe zi, iar la femei de 2 litri şi jumătate zilnic, acoperirea necesarului revenind atât apei ca atare, cât şi băuturilor şi preparatelor cu apă (inclusiv ceaiuri, supe),dar şi alimentelor. Nu doarhidratarea este importantă, ci şi aportul de minerale, întrucât vara,prin transpiraţie se pierd şi minerale.Inclusiv din acest motiv,dar mai ales prin prisma bogăţiei nutriţionale,fructele şi legumele sunt importante vara, ca partener al apei în procesul unei hidratări corecte”, afirmă dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice, Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.
Copiii şi vârstnicii, mai vulnerabili
Unele persoane sunt mai expuse deshidratării. De pildă, la copii, rata metabolică (ritmul cu care corpul consumă energie) este mai mare, fiind nevoie, în cazul lor, de mai multă apă în timpul arderilor. La vârstnici, senzaţia de sete se diminuează. În plus, la ei, deshidratarea poate fi accentuată de unele tratamente care cresc diureza, cum sunt antihipertensivele. Pierderea de apă prin transpiraţie este mai mare vara şi la persoanele care depun efort fizic în exterior – muncitorii în construcţii, poştaşii, poliţiştii de la rutieră.
Nu aştepta să-ţi fie sete ca să bei apă!
Senzaţia de sete survine când deja suntem deshidrataţi, de aceea, nu trebuie să aşteptăm să apară pentru a bea apă. Bea primul pahar cu apă dimineaţa, după ce te-ai trezit, şi ultimul înainte de culcare. Contrar mitului, băuturile reci nu te răcoresc, întrucât corpul va depune un efort mai mare pentru reglarea temperaturii. Ideal este ca lichidele să aibă o temperatură medie. Evită excesul de alcool şi de cafea, pentru că au efect diuretic, mai exact cresc cantitatea de urină eliminată.
Mizează şi pe fructele şi legumele hidratante
Nu numai apa te hidratează, ci şi fructele şi legumele. În plus, acestea îţi furnizează şi vitamine şi minerale. Cele mai bogate în apă sunt: roşiile (94%), ţelina (95%), castraveţii (96%), căpşunile, pepenele (ambele, 92%), mărul (84%) şi caisele (86%).
Vara, ideale sunt meniurile uşoare
Potrivite pentru sezonul cald sunt meniurile uşoare. Ideale pentru micul-dejun sunt cerealele integrale, iaurtul, brânza proaspătă de vaci şi ouăle fierte, pentru prânz, supele şi ciorbele de legume cu zarzavaturi, carnea de pui, de vită şi peştele, orezul cu legume, mâncare de păstăi sau de dovlecei, iar pentru cină, salatele în diverse combinaţii (roşii şi mozzarella, de ton, orientală, cu iaurt şi castraveţi etc.) sau legumele la grătar.
Sunt de evitat preparatele bogate în grăsimi şi prăjelile, pentru că au mai multe calorii şi au un efect termic asupra organismului (cresc uşor temperatura corpului), precum şi pe cele sărate (mezeluri, brânzeturi fermentate), pentru că duc la retenţia de lichide.