Ce reacţii adverse poate avea excesul de suc de lămâie
Deshidratare
Lămâia poate avea şi efect diuretic datorită vitaminei C şi a acidului ascorbic. Prin urmare, stimulează producerea de urină şi eliminarea excesului de lichide şi de sodiu. În cantităţi mici, zeama de lămâie consumată cu regularitate poate avea efect diuretic, dar dacă începi să te simţi deshidratat după ce bei o cantitate prea mare de apă cu lămâie, redu cantitatea de suc de lămâie adăugat.
Hiperaciditate
Prea multă apă cu lămâie poate favoriza apariţia arsurilor gastrice sau înrăutăţirea acestora. Renunţarea la băuturile ce conţin suc de lămâie este o alegere bună dacă suferi de hiperaciditate stomacală sau de reflux gastroefagian.
De altfel, simptomele refluxului gastroesofagian, cum sunt arsurile gastrice, greaţa şi vărsăturile, pot fi intensificate de băuturile acide, cu zeamă de lămâie, precum şi de mâncărurile cu multe grăsimi sau condimentate. Sucul de lămâie irită tractul esofagian, iar, dacă suferi de ulcer, şi stomacul.
Citeşte şi: Ce poţi trata cu zeamă de lămâie
Dureri de stomac
Creşterea acidităţii stomacale poate să ajute câteodată digestia. În cazul în cazul în care bei o cantitate prea mare de băuturi cu zeamă de lămâie, sistemul digestive este iritat şi se poate ajunge la dureri de stomac. De aceea, este indicat să bei cantităţi mici de zeamă de lămâie, în amestec cu apă sau ceai, alături de alimente, dar niciodată pe stomacul gol sau nediluată.
Sensibilitate dentară
Acizii ascorbic şi citric au o puternică acţiune antimicrobiană şi protejează cavitatea bucală de infecţii, dar există şi dezavantaje. Dacă bei o cantitate prea mare de băuturi care conţin zeamă de lămâie o perioadă lungă de timp, este posibil să ai probleme cu dantura. Fiind acid, sucul de lămâie afectează smalţul dinţilor şi cresc sensibilitatea dentară la alimente reci şi fierbinţi. Pentru a-i proteja, obişnuieşte să foloseşti un pai.