Ce nu trebuie să lipsească din dieta niciunei femei

1 2 jpg jpeg

Îţi poţi lua din suplimentele alimentare substanţele nutritive de care ai nevoie, dar este cel mai bine să le obţii din alimente. Iată care sunt cele mai bune surse de minerale şi fibre!

În timpul sarcinii

Broccoli

Ideal este să alături broccoli unor alimente care conţin fier, ca sardinele, maroul, carnea de pasăre sau mânzat, pentru a contribui la absorbţia mineralelor pe care le conţine, calciu, acid folic, fier, dar şi fibre, antioxidanţi. Pe lângă acestea, vitamina C, pe care broccoli o are din plin, te ajută să absorbi mai bine fierul.

Peşte

În această perioadă, este important să mănânci mai des peşte, pentru că îţi aduce un aport crescut de acizi graşi esenţiali pentru dezvoltarea cerebrală a bebeluşului. Sunt recomandaţi peştii mai mici, somon, păstrăv, sardine.

Atenţie!

Peştele afumat sau refrigerat poate cauza infecţie cu Listeria, iar rechinul, peştele spadă, macroul acumulează în mod repetat cantităţi mari de mercur. Substanţa, odată ajunsă la făt, îi afectează dezvoltarea neurocerebrală.

Citeşte şi: Ce exerciţii fizice e bine să faci în sarcină

Info

Acizii graşi Omega-3 din peşte reduc riscul de naştere prematură, de astm şi de alergii postpartum.

Banane, la micul dejun

Bogate în potasiu, bananele sunt ideale pentru alungarea greţurilor, dau energie, combat oboseala. Sunt potrivite pentru prima masă a zilei, împreună cu un iaurt şi cu cereale.

După vârsta de 40 de ani

Alege alimente cu efect antistres

După împlinirea vârstei de 40 de ani, corpul produce hormon cortizol într-o cantitate mai mare, de aceea este mai greu să faci faţă stresului. Mănâncă mai des alimente care cresc nivelul de hormon serotonină: carne de curcan, banane, hering, sardine, păstrăv, mentă, busuioc, cimbru.

Mănâncă mai puţine dulciuri

Limitează consumul de dulciuri rafinate şi de carbohidraţi. Înlocuieşte-le cu fructe uscate sau proaspete, cereale integrale îndulcite cu miere, seminţe şi nuci care scad pofta de dulce. O dietă săracă în zahăr îţi păstrează pielea frumoasă şi creierul în formă, previne inflamaţiile, bolile apărute adesea din cauza unui sistem imunitar slăbit.

Te-ar mai putea interesa: 3 băuturi cu care previi osteoporoza

Pentru prevenirea afecţiunilor mamare

Rodii

Faţă de alte fructe, rodia are în compoziţie o cantitate importantă de antioxidanţi. Aceştia înlătură radicalii liberi, principalii vinovaţi pentru slăbirea imunităţii şi pentru multiplicarea celulelor canceroase. În plus, antioxidanţii pot stopa sau încetini producerea de hormoni estrogen, care stimulează proliferarea celulelor canceroase ale sânului şi dezvoltarea unei tumori. Vitamina C şi flavonoidele pe care ţi le aduce consumul de rodie sunt tocmai substanţele care au efect antioxindant şi puterea de a combate inflamaţiile.

Ştiai că…

..rodia e simbol al fertilităţii?

Originară din Orientul Mijlociu, rodia se găseşte acum în întreaga lume. Semn al fecundităţii, rodia era folosită de femeile berbere pentru prezicerea numărului urmaşilor. Desenau un cerc pe pământ, aruncau un fruct de rodie copt în centrul lui şi, în funcţie de câte seminţe se desprindeau, atâţia copii urmau să aibă. În vechime, mai ales în China, boabele de rodie, fiind acrişoare, erau îndulcite cu zahăr şi servite cu ocazia nunţilor. În momentul în care urma să se consume căsătoria, boabe de rodie erau presărate pe podeaua dormitorului, pentru ca tinerii să aibă o căsnicie fericită şi rodnică.

Seminţe de in menţin sănătatea sânilor

Spre deosebire de alte alimente care conţin fitonutrimente, cum sunt seminţele de susan şi leguminoasele, seminţele de in au cea mai mare concentraţie de lignani. Inul conţine fitonutrienţi care se numesc lignani şi care sunt eficienţi în prevenirea cancerului mamar. Aceştia din urmă sunt transformaţi de flora intestinală în substanţe care reduc nivelul de estrogeni şi de radicali liberi, având efecte benefice pentru sâni, oase, unghii şi păr. Îţi ajunge o lingură de seminţe de in zdrobite şi amestecate cu apă sau adăugate în salate.