Ce nu trebuie să consumi niciodată când ai dureri de stomac
Lactatele
Produsele lactate ̶ laptele, iaurtul sau brânza se află în fruntea listei alimentelor interzise în perioada în care te confrunţi cu probleme ale stomacului. În plus, mai mult de jumătate din populaţia lumii suferă de intoleranţă la lactoză, fapt care îngreunează digerarea produselor lactate. Chiar şi persoanele care nu au intoleranţă la lactoză pot avea probleme în ceea ce priveşte digerarea acesteia din cauza unei infecţii virale sau bacteriene care afectează lactaza (enzima care transformă lactoza în glucoză şi galactoză).
Zahărul rafinat
Alimentele care conţin zahăr rafinat pot duce la creşterea nivelului de insulină care, la rândul său, poate determina fluctuaţii ale zahărului din sânge. Acest lucru poate avea un efect negativ şi asupra stomacului, de aceea este indicat să excluzi o perioadă din alimentaţie dulciurile, sosurile care conţin zahăr, conservele de fructe, băuturile carbogazoase, fructele uscate, produsele de patiserie, pâinea albă şi alimentele care conţin înlocuitori de zahăr. Aşadar, citeşte cu grijă etichetele înainte de a cumpăra produsele.
Sucurile acidulate
Deoarece aconţin o cantitate mare de zahăr, aditivi, arome, îndulcitori artificiali şi coloranţi, sucurile acidulate ar trebui evitate în general, nu doar în zilele în care ai probleme cu stomacul, deoarece provoacă arsuri. Ai grijă să consumi aproximativ 2 l de apă pe zi, deoarece hidratarea joacă un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului digestiv.
Alimentele acide
O dietă bazată pe alimente acide (alimente cu un pH mai mic de 7) poate fi dăunătoare organismului, mai cu seamă în perioadele în care stomacul tău are de suferit. Pentru o alimentaţie echilibrată, este necesar ca 75% dintre alimentele consumate să fie alcaline şi 25% acide. În ultima categorie sunt incluse: ardeiul iute, produsele de patiserie, popcornul, parmezanul, caşcavalul, bulionul, dulciurile, mezelurile, băuturile alcolice şi uleiul rafinat de floarea-soarelui.