Ce grăsimi nu te îmbolnăvesc

1 2 jpg jpeg

Echilibrul dintre acizii graşi te protejează de inflamaţii

În categoria grăsimilor bune intră acizii graşi Omega-3 şi Omega-6. Acizii graşi sunt esenţiali pentru sanătate, deoarece contribuie la o multitudine de procese ce au loc în organismul nostru. Omega-3 şi Omega-6 sunt grăsimi polinesaturate, cunoscute şi sub denumirea de grăsimi „bune” sau „esenţiale” pe care corpul nu le produce singur, de aceea trebuie să le procurăm din alimentaţie. Pe de altă parte, uleiurile procesate din floarea soarelui, soia, rapiţă, porumb au un raport dezechilibrat între acizii graşi Omega-3 şi Omega-6. Nu conţin deloc sau conţin cantităţi foarte mici de Omega-3, dar şi cantităţi foarte mari de Omega-6. Efectul acestui dezechilibru este de creştere a riscului de apariţie a inflamaţiilor, a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip II, a obezităţii, a sindromului metabolic, a sindromulio intestinului iritabil, a artritei reumatoide. Alte boli care pot fi declanşate de acest dezechilibru sunt astmul, cancerul, bolile autoimune şi tulburările psihiatrice. Dacă este redus raportul dintre consumul de Omega-3 şi Omega-6 apar îmbunătăţiri în starea de sănătate a bolnavilor de afecţiuni cronice, degenerative. Atenţie!

Toate uleiurile de tip trans, hidrogenate sau parţial hidrogenate (ex: margarina) sunt foarte dăunătoare, deoarece au ca principal efect creşterea riscului de infarct şi de atac cerebral (riscul de infarct a fost cu 50% mai mare pentru femeile participante la studiu care consumau cea mai multe cantitate de grăsimi trans, faţă de cele care evitau consumul acestora).

Citeşte şi: Dieta cu grăsimi şi proteine: mănânci de toate şi slăbeşti!

Cele mai importante surse de Omega-3 sunt:

Seminţe de in,

Seminţe de chia,

Seminţe de dovleac,

Nuci,

Ulei de susan.

Îţi poţi procura Omega-6 din aceste surse naturale, neprocesate:

Ulei de măsline,

Seminţe de in,

Nuci,

Migdale,

Caju,

Ulei de sâmburi de struguri.

Alege produse preparate cu uleiuri sănătoase sau bogate în ingrediente naturale, bogate în astfel de grăsimi (nuci, seminţe, avocado, măsline).

În aceste utime zile de post, îţi poţi lua grăsimile sănătoase din lapte vegetal din caju sau din alune de pădure.