Ce este piramida alimentaţiei sănătoase

1 2 jpg jpeg

Alimentaţia este cu adevărat sănătoasă atunci când asigură un aport caloric corespunzător necesarului zilnic şi conţine toate substanţele nutritive în proporţii adecvate. Astfel, vorbim despre:

• 50-55% glucide (hidraţi de carbon), din care glucidele simple să fie sub 10%, iar fibrele alimentare aproximativ 30 grame/zi;

• 30-35% grăsimi, din care grăsimile saturate nu trebuie să depăşească 10%, grăsimile trans- să fie sub 2%, iar aportul de colesterol să fie limitat la 300 mg/zi;

• 12-15% (maximum 20 %) proteine.

Respectarea acestor proporţii atrage după sine cantităţi normale de vitamine şi substanţe minerale, dintre care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul şi fierul.

”Este extrem de important să avem în fiecare zi 3 mese principale şi 2-3 gustări, la ore adecvate. Sfatul meu este ca alimentaţia sănătoasă să devină parte integrantă din viaţa noastră, oriunde ne aflăm şi pe termen nelimitat”, afirmă prof.dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Atenţie şi la hidratare!

Hidratarea optimă este o altă componentă esenţială unui stil de viaţă sănătos. Principalele semne de deshidratare sunt setea, cantitatea mică de urină sau lipsa acesteia, oboseala, stările de somnolenţă, gura uscată, senzaţia de ameţeală sau confuzie, cefaleea sau starea de disconfort la lumină.

”Există categorii de persoane care ar trebui să fie extrem de atente în ceea ce priveşte hidratarea, deoarece este posibil să aibă nevoie de creştere a aportului de lichide, iar aici vorbim despre cei care suferă de boli renale sau infecţii urinare joase, sugari şi copii mici, femeile însărcinate sau care alăptează, cei care desfăşoară activităţi fizice intense. De asemenea, hidratarea este esenţială în condiţii de temperatură ridicată, în curele de slăbire şi în caz de febră, vărsături sau diaree, mai ales la copii.”, a atras atenţia în cadrul evenimentului dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Sursele de apă sunt cele prezente în băuturi, dar şi cele prezente în alimente. Apa, ceaiurile, infuziile de plante, sucurile, legumele, supele, laptele, iaurtul sunt surse esenţiale pentru asigurarea necesarului zilnic de lichide.