Ce beneficii are zeama de murături

1 2 jpg jpeg

Zeama de murături se obţine în urma procesului de fermentaţie naturală şi astfel este îmbogăţită cu acizi lactici, probiotice, precum şi cu vitaminele A, B1, B2, B6 şi B9, cunoscută şi sub denumirea de acid folic.

În această categorie intră doar murăturile preparate doar din apă şi sare, făcute în casă, nu şi cele care au în compoziţia lor oţet.

Creşte rezistenţa organismului la boli

Întrucât conţine multă vitamina C, zeama de murături este recomandată celor care au sistemul imunitar slăbit.

Acidul lactic din compoziţia acesteia ajută la asimilarea proteinelor şi a fierului. Astfel, întăreşte organismul şi-l ajută să combată virusurile şi bacteriile care declanşează bolile specifice sezonului rece.

Stimulează sistemul digestiv

Zeama de murături este sursă de probiotice, care au rolul de a proteja flora intestinală. Din acest motiv este recomandată persoanelor care urmează tratamente, în special cu antibiotice. În plus, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, previne balonarea şi senzaţia de preaplin după masă.

Previne cancerul şi infecţiile respiratorii

Datorită conţinutului de antioxidanţi, zeama de murături împiedică declanşarea infecţiilor. Pentru a preveni dezvoltarea tumorilor canceroase la colon sau la colul uterin este recomandată zeama de la gogonele. În acelaşi timp, răguşeala şi durerile de gât pot fi combătute dacă bei câte o cană de zeamă de murături diluată cu apă, de 3 ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor.

Pont

Medicii recomandă prepararea murăturilor cu apă rece, nu cu apă fierbinte, deoarece astfel nu se pierde conţinutul de vitamina C.

Cui îi este contraindicată

Deoarece conservarea murăturilor are loc prin adăugarea unei cantităţi însemnate de sare, zeama acestora nu este recomandată persoanelor care au probleme cu retenţia de apă, celor hipertensive sau care se confruntă cu afecţiuni ale rinichilor. Este contraindicată şi celor care suferă de ulcer gastric sau afecţiuni hepatice.