Ce alimente să eviţi în timpul sarcinii
Alimente semi-preparate sau crude
Mâncărurile care nu au fost bine gătite pot conţine numeroase bacterii. Carnea de vită sau de porc, fructele de mare, sosurile şi prăjiturile cu creme sunt câteva dintre alimentele care pot fi contaminate cu Salmonella, cel mai comun tip de infecţie alimentară care are ca simptome: febră, diaree şi crampe abdominale. O astfel de infecţie poate afecta fătul, motiv pentru care este recomandat să se acorde o mare atenţie preparării mâncărurilor.
Macrou şi scrumbie
Peştele este o sursă bună de proteine şi acizi graşi Omega-3, care contribuie la buna dezvoltare a creierului bebeluşului. Cu toate astea, anumite tipuri de peşte conţin un nivel ridicat de mercur, care poate afecta sistemul nervos al fătului. Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA recomandă femeilor însărcinate să evite consumul de: peşte-spadă, rechin, macrou şi scrumbie.
Produse lactate nepasteurizate
Produsele lactate, precum laptele, mozarella şi brânza de vacă pot fi incluse în dieta pe timpul sarcinii. Însă, orice produs lactat care conţine lapte nepasteurizat nu este recomandat, întrucât poate duce la declanşarea unei toxiinfecţii alimentare , cauzată de bacteria listeria. Simptomele femeilor însărcinate includ semne asemănătoare unei gripe uşoare, precum dureri de cap, dureri musculare, febră, greaţă şi vomă. Infecţia se poate produce oricând în timpul sarcinii, însă este frecventă în al treilea trimestru, când sistemul imunitar este ceva mai slăbit.
Exces de cafea şi alcool
Cafeaua în exces poate afecta fătul, întrucât poate trece de placentă şi afecta bătăile inimii bebeluşului. De asemenea, numeroase studii arată că un consum mare de cafea creşte riscul de avort, motiv pentru care medicii recomandă consumul a doar 200 de miligrame de cafea pe zi.
În ceea ce priveşte alcoolul, consumul în exces poate afecta fătul, atât la nivel fizic, cât şi psihic. Prea mult alcool poate duce la deformarea feţei, la probleme cardiovasculare, retard mintal şi greutate scăzută la naştere.