Cauzele poftei de sărat
Nevoia de mai multă apă
Pentru a funcţiona normal, corpul are nevoie de apă, de lichide în general. În cazul în care acest nivel este redus, începi să simţi nevoia de a mânca ceva sărat.
Este un mod prin care organismul previne deshidratarea şi obţine în final o cantitate mai mare de lichide. Recunoşti deshidratarea şi prin alte semne:
- ameţeală
- sete accentuată
- creşterea ritmului cardiac
- crampe musculare
- durere de cap
- reducerea frecvenţei urinare
- iritabilitate sau trecere bruscă de la o stare la alta
Glandele suprarenale sunt responsabile pentru secreţia de cortizon, hormon care normalizează nivelul tensiunii arteriale şi care ajută corpul să reacţioneze în situaţii de stres.
Studiile au arătat că persoanele care au valori mari de sodiu au un nivel redus de cortizon în perioadele stresante. Pofta de sărat este o cale prin care corpul încearcă să se adapteze.
Sindromul premenstrual sau sarcina
Cu câteva zile înainte de începerea menstruaţiei, e posibil să apară irascibilitatea, insomnia sau, din contră, somnolenţa, poftele culinare. Unele femei mănâncă mai mult dulce, altele mai mult sărat.
În primele luni de sarcină, vărsăturile pot duce la instalarea deshidratării care atrage după sine pofta de alimente sărate.
Te-ar mai putea interesa: De câtă sare ai nevoie
Dezechilibrul electrolitic
Lichidele asigură circulaţia substanţelor nutritive în corp, a mineralelor în special, care susţin funcţiile organelor. Sodiul din componenţa sării de bucătărie se numără printre electroliţi şi menţine echilibrul apei în interiorul şi exteriorul celulelor.
În cazul unui dezechilbru electrolitic, e posibil să simţi nevoia de a mânca sărat, dar şi să te confrunţi cu dureri de cap, greaţă, vărsături, oboseală.