Cât de rele sunt grăsimile nesaturate
Despre recomandările actuale privind alimentaţia sănătoasă, James crede că sunt bazate pe date greşite din anii 1950, care au făcut să existe percepţia că grăsimile saturate produc numeroase boli. În realitate, se pare că lucrurile nu stau deloc aşa.
Grăsimile saturate nu măresc nivelul de colesterol
„Nu există nicio dovadă concludentă că o alimentaţie săracă în grăsimi ar avea vreun efect pozitiv asupra sănătăţii. La drept vorbind, literatura de specialitate arată că reducerea aportului de grăsimi nu are niciun efect (bun sau rău)”.
„Teama oamenilor că grăsimile saturate măresc nivelul de colesterol este complet nefondată”, aduagă specialistul.
Dietele sărace în grăsimi nu duc la scăderea incidenţei obezităţii şi nici a diabetului
Regimurile de slăbire sărace în grăsimi nu duc la scăderea incidenţei obezităţii şi nici a diabetului. „De faptu, situaşia stă tocmai invers”, susţine cu tărie expertul american.
Mezelurile trebuie scoase din alimentaţie
O dietă cu conţinut mic de carbohidraţi – nu una săracă în grăsimi – îmbunăţeşte nivelul colesterolului. Însă, alimentele procesate – precum mezelurile – ar trebui scoase din alimentaţie şi de acum încolo.
Zahărul duce la boli cardiace, diabet şi ateroscleroză
„E uşor de înţeles că epidemia globală de ateroscleroză, boli cardiace, diabet, obezitate şi sindrom metabolic este determinată de o alimentaţie bogată în zahăr şi alţi carbohidraţi, nu în grăsimi – o revelaţie pe care abia începem să o acceptăm.”