Cât de bună este cafeaua?
Ce efecte are Când vine vorba de cafea, părerile sunt împărţite: unii oameni de ştiinţă laudă băutura, alţii o critică. Explicaţia e simplă. Cafeina şi celelalte substanţe care se găsesc în cafea au atât părţi bune - sunt antioxidante, liniştesc migrenele, previn depresia şi atacurile de cord - , cât şi rele - pot să facă rău inimii, agravează ulcerul şi favorizează nervozitatea. Ca să te bucuri de calităţile ei şi ca să împiedici apariţia efectelor negative, consum-o cu moderaţie. Asta înseamnă maximum 200 mg de cafeină pe zi, adică 2-3 ceşti de cafea. Când o bei Cercetătorii americani susţin că prima cafea trebuie băută în jurul orei 10.30 şi nu mai târziu de ora 11.30. Dimineaţa devreme, nivelul de cortizol (hormon eliberat de organism când este stresat) este mai ridicat şi corpul devine imun la cafeină. Acelaşi lucru se întâmplă şi după-amiază, între ora 17.30 şi 18.30. Pe de altă parte, cafeaua băută seara poate da insomnie sau afectează considerabil calitatea somnului. De ce să n-o amesteci cu lapte Din punct de vedere calitativ, cea mai bună cafea este cea împachetată, nu cea vărsată. Aceasta din urmă poate să conţină mai multe substanţe toxice.
De asemenea, „băutura se bea fără lapte, de preferinţă îndulcită cu puţin zahăr brun sau cu miere naturală“, scrie prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în primul volum al cărţii „Noua ordine alimentară - Şi noi ce mai mâncăm?“. Asta, fiindcă efectul cafeinei este anihilant de cazeina din lapte.