Castravetele-amar, leacul diabeticilor

1 2 jpg jpeg

Iniţial, castravetele-amar, denumit şi Momordica charantia, era o legumă prezentă în alimentaţia zilnică a unor popoare precum India, Nepal, China şi Mexic. Era folosit în dieta celor cu afecţiuni biliare, icter, hemoroizi. Treptat, a ajuns şi la noi, iar în fructele imature şi în seminţele acestei plante a fost găsită aşa-numita „insulină vegetală“ sau polipeptida-p, care normalizează glicemia şi reface celulele pancreatice. Reduce riscul de complicaţii S-a observat că persoanele cu diabet în fază incipientă au prezentat o scădere a glucozei din sânge după numai o jumătate de zi de la administrarea unui preparat realizat din castravete-amar. În plus, dacă este administrat zilnic, castravetele-amar ajută la refacerea funcţiei pancreatice. Mai mult, ajută la prevenirea complicaţiilor diabetului, cum sunt bolile oculare (cataracta) sau obezitatea. Are proprietăţi antivirale şi antimicrobiene Fructele şi seminţele de castravete-amar activează limfocitele, subtipuri de leucocite sau globule albe cu rol în apărarea antiinfecţioasă. S-a observat că proteinele pe care le conţin seminţele inhibă evoluţia infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane (HIV). Mai mult, frunzele de castravete-amar acţioneză contra unor bacterii precum E.coli, stafilococ, salmonella, pseudomona, Helicobacter pylori. Fructele au fost utilizate pentru a combate aceste bacterii şi în tratarea unor afecţiuni precum tuberculoza şi ulcerul.

Extractul de castravete-amar reduce şi nivelul de colesterol şi trigliceride. De asemenea, reduce şi cantitatea de apolipoproteină B, principala componentă al LDL, cunoscut drept colesterol rău. Pe de altă parte, ajută la stimularea secreţiei de apolipoproteină A, componenta de bază a colesterolului bun (HDL).

Cura cu castravete-amar se face pe o perioadă de 3-6 luni, cu produse standardizate şi trebuie ţinută la indicaţia medicului fitoterapeut, pentru că excesul poate duce la tulburări nervoase sau stări de slăbiciune.

...la noi, castravetele-amar a fost aclimatizat la Staţiunea de Cercetări Ştiinţifice pentru Plante Medicinale şi Aromatice de la Fundulea?