Carnea roşie, bună, dar cu moderaţie

1 2 jpg jpeg

Carnea roşie este consumată de oameni din timpuri străvechi şi a contribuit, prin aportul de fier şi proteine, la progresul fiinţei umane.

Totuşi, este un aliment care trebuie consumat din când în când, în cantităţi moderate şi în „compania“ altor alimente, precum salatele, care să îi completeze aportul de elemente nutritive.

Medicul Corina Zugravu este de părere că un consum moderat de carne roşie nu poate fi responsabil de pericolele pentru sănătate amintite în numeroase cercetări ştiinţifice, care o asociază cu apariţia unor boli precum cancerul şi afecţiunile cardiace. Previne anemia Carnea roşie este un bun antianemic, fiind bogată în fier, cupru, zinc şi alte minerale esenţiale. Fierul este recomandat în special persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate sau celor aflate în convalescenţă, pentru că poate combate anemia.

De asemenea, cantitatea de fier din carne - 100 de g de carne slabă de vită conţine 2,7 mg de fier - regenerează celule roşii, care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi şi dioxid de carbon înapoi la plămâni.

Zincul ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi a sistemului imunitar, iar datorită complexului de vitamine B, carnea ajută la menţinerea sănătăţii celulelor nervoase şi a fluxului normal de sânge.

Dacă renunţi la carne, spune nutriţionistul Corina Zugravu, este posibil să te confrunţi cu o uşoară anemie. Medicul îţi va recomanda, în acest caz, suplimente cu fier.

Beneficiile aduse de carnea roşie pentru sănătatea sunt puse pe seama bogăţiei de proteine, care sunt esenţiale pentru buna funcţionare a proceselor organismului. În plus, proteinele de origine animală au toţi aminoacizii necesari pentru dezvoltarea armonioasă a organelor, musculaturii şi oaselor.

„Problema este că nu are fibre şi este constipantă, favorizând dezvoltarea florei de putrefacţie în intestin. Acest lucru a dus la ideea că ar fi cancerigenă. Însă nu carnea e cancerigenă, ci grăsimile pe care le poate conţine şi faptul că e constipantă. Grăsimile saturate din carnea procesată şi din mezeluri, spre exemplu, determină o mare secreţie de săruri biliare, care rămân în intestin şi sunt descompuse de floră în compuşi cancerigeni. Dacă ai scaun, să zicem, o dată pe săptămână, compuşii cangerigeni au timp să dezvolte formaţiuni tumorale“, explică nutriţionistul Corina Zugravu.

Cantitatea mare de grăsimi saturate din mezeluri, carnea procesată şi carnea roşie grasă, cum este cea de porc, pot determina şi apariţia bolilor cardiace. Explicaţia? Grăsimile saturate blochează arterele prin îngustarea pereţilor acestor artere şi, de aici, pot apărea creşteri mari de tensiune arterială, atacuri de cord şi accidente vascular cerebrale.

Consum-o de cel mult două ori pe săptămână

Cercetările clinice efectuate de-a lungul timpului au concluzii asemănătoare. Carnea este bună, dar doar dacă este consumată cu moderaţie, cel mult 150 de grame o dată sau de două ori pe săptămână.

Dacă mănânci în fiecare zi carne, spre exemplu, dimineaţă un sendviş cu mezeluri, la prânz o ciorbă cu carne de porc sau de vită şi o friptură cu cartofi prăjiţi, iar seara mănânci o bucată de şniţel cu carne sau o piftea, te expui unui risc mare de a suferi de cancer de colon.

Această boală este favorizată de consumul de carne roşie în exces şi de dieta săracă în fibre.

Pentru a beneficia de o cantitate mare de elemente nutritive, evită gătitul cărnii prin prăjire şi grătarul. Prin procesul de carbonizare a alimentelor se distrug vitaminele din complexul B, fiind generate substanţe toxice. Poţi prepara carnea roşie la cuptor, prin fierbere înăbuşită sau la aburi.

Putem minimiza riscurile pentru sănătate produse de consumul de carne roşie dacă o asociem la masă cu alimentele potrivite. În cartea „Nouă Ordine Alimentară - Şi noi ce mai mâncăm?“, Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, recomandă consumul cărnurilor în combinaţie cu legume, dar niciodată cu pâine, orez, cartofi, mămăligă, brânzeturi şi lapte.